
Studiile recente sugerează că suplimentele de omega-3 pot proteja funcția cognitivă, în special la purtătorii genei APOE-e4, prin menținerea sănătății neuronilor și a tecii de...
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a constatat că acizii grași omega-3 care se găsesc în somon, ton, semințe de in și suplimente de ulei de pește pot susține memoria și funcția cognitivă. Studiul a constatat că stratul gras protector din jurul celulelor nervoase ale creierului, numit teacă de mielină, a fost mai bine conservat la participanții care au luat suplimente omega-3.
Acest lucru face ca neuronii să funcționeze mai greu și să fie rezistenți.
Constatările au fost semnificative doar pentru purtătorii genei APOE-e4, aproximativ 15-25% dintre oameni purtând această genă. Constatările studiului sugerează că uleiurile de pește ar putea fi mai protectoare la purtătorii genei e4, dar ar putea fi benefice și celor care nu au gena APOE-e4.
Studiul sugerează că suplimentele cu ulei de pește ar putea oferi beneficii pentru sănătatea creierului și celor care nu au gena APOE-e4.
Omega-3 și sănătatea creierului
Studiul a constatat că acizii grași omega-3 care se găsesc în somon, ton, semințe de in și suplimente de ulei de pește pot susține memoria și funcția cognitivă. Stratul gras protector din jurul celulelor nervoase ale creierului, numit teacă de mielină, a fost mai bine conservat la participanții care au luat suplimente omega-3.
Acest lucru face ca neuronii să funcționeze mai greu și să fie rezistenți. Constatările au fost semnificative doar pentru purtătorii genei APOE-e4, aproximativ 15-25% dintre oameni purtând această genă.
Constatările studiului sugerează că uleiurile de pește ar putea fi mai protectoare la purtătorii genei e4, dar ar putea fi benefice și celor care nu au gena APOE-e4. Studiul sugerează că suplimentele cu ulei de pește ar putea oferi beneficii pentru sănătatea creierului și celor care nu au gena APOE-e4.
Citește și: Ce să nu mănânci înainte de culcare. Alimentele care îți perturbă odihna și cu ce să le înlocuiești
Foto: Freepik @yuliyafurman
Peștele ca sursă de omega-3
Peștele este o sursă mai bună de omega-3 decât suplimentele, deoarece este o sursă bogată de acești acizi grași. Deși nu există o recomandare oficială pentru consumul zilnic de omega-3, unii experți recomandă să luați mai puțin de 5 grame de suplimente de ulei de pește pe zi.
Alimentele integrale precum somonul, macroul și tonul sunt recomandate pentru a crește cantitatea de omega-3. În timp ce adăugarea mai multor omega-3 la dieta dumneavoastră poate stimula sănătatea creierului, cercetările nu au găsit întotdeauna o legătură benefică clară între suplimente și sănătatea cognitivă.
Acizii grași pot susține funcția cognitivă, dar nu vor vindeca demența sau nu o vor preveni complet. Cu toate acestea, suplimentele omega-3 pot fi în continuare benefice pentru sănătatea generală, în special atunci când fac parte dintr-un stil de viață antiinflamator sau mai puțin inflamator, precum dieta mediteraneană.
De asemenea, acestea pot contribui la scăderea nivelului de trigliceride și la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide.
Consumul a cel puțin o porție de pește în fiecare săptămână poate contribui la sănătatea inimii. Întotdeauna este bine să vă consultați cu un medic înainte de a vă modifica aportul de omega-3.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-