Legătura dintre boala Crohn și durerile de spate. Un simptom mai puțin cunoscut dar important. Cum poate afecta întreg corpul

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
boala crohn durere de spate Foto: Frepik @The Yuri Arcurs Collection @atlascompany
boala crohn durere de spate Foto: Frepik @The Yuri Arcurs Collection @atlascompany

Boala Crohn este o afecțiune inflamatorie intestinală ce poate provoca dureri de spate și alte probleme extraintestinale, afectând semnificativ calitatea vieții pacienților.

Vezi și: Cum te ajută mierea să slăbești. Ce presupune dieta de hibernare și cum sprijină pierderea în greutate

Boala Crohn, un tip de boală inflamatorie intestinală, afectează aproximativ 10 milioane de oameni la nivel global. Aceasta duce la inflamații care afectează orice parte a tractului digestiv și poate provoca, de asemenea, simptome care afectează alte zone ale corpului, cum ar fi dureri de spate.

Boala Crohn este unul dintre cele două tipuri principale de boli inflamatorii intestinale, celălalt fiind colita ulcerativă.

Manifestările extraintestinale sunt frecvente în boala Crohn, 35% dintre persoanele cu boala Crohn având cel puțin una.

Artrita este o manifestare extraintestinală a bolii Crohn care poate duce la dureri de spate și este cel mai frecvent tip de manifestări extraintestinale cu care se confruntă persoanele cu IBD.

Artrita enteropatică, cunoscută și sub numele de artrită asociată cu boala inflamatorie intestinală, este mai frecventă la persoanele cu boala Crohn decât la persoanele cu colită ulcerativă.

Artrita este mai frecventă la pacienții cu boala Crohn decât la cei cu colită ulcerativă. Aproximativ 20% dintre persoanele cu boală inflamatorie intestinală pot primi diagnosticul de artrită înainte de diagnosticul de BII.

Poate boala Crohn să ducă la dureri de spate?

Durerea de spate Crohn este un tip de durere de spate inflamatorie, care rezultă mai degrabă din inflamație decât din stres mecanic. Cauza exactă a durerii de spate este necunoscută, dar cercetătorii cred că se poate datora unui dezechilibru al bacteriilor din intestin, migrației celulelor imunitare activate între intestin și țesutul articular și unei predispoziții genetice, în special a genelor care codifică proteina HLA-B27.

Boala Crohn cauzează dureri de spate, cunoscute și sub numele de artrită axială, spondilită sau spondiloartropatie, care afectează partea inferioară a coloanei vertebrale și articulațiile sacroiliace, cauzând inflamații numite sacroiliiți.

Simptomele includ durere ușoară până la severă și rigiditate, care pot varia de la ușoară la severă, pot apărea și dispărea, pot fi constante, pot deveni mai vizibile în timpul odihnei, se pot ameliora odată cu activitatea și se pot agrava în timpul erupțiilor.

Spondilita anchilozantă este un tip sever de artrită axială care poate duce la fuziunea vertebrelor din coloana vertebrală, iar multe persoane cu artrită axială ajung să dezvolte spondilită anchilozantă.

Citește și: Terapia CAR-T tratează cu succes tumori cerebrale infantile incurabile anterior. Un progres major în imunoterapia pentru tumorile cerebrale

Foto: Freepik @rawpixel.com

Simptome

Boala Crohn provoacă inflamații ale tractului digestiv, afectând în principal colonul și ileonul. Simptomele includ dureri abdominale, diaree și pierdere în greutate. Alte simptome includ sânge în scaun, scaune frecvente, oboseală, febră, greață, vărsături și apetit redus.

Alte manifestări extraintestinale asociate cu boala Crohn includ artrita axială, modificări ale pielii, inflamații oculare, afecțiuni hepatice și calculi renali. Acestea includ artrita care afectează alte articulații, modificări ale pielii, inflamația ochilor, afecțiuni hepatice și calculi renali.

Durerile de spate persistente, fără o cauză cunoscută, care afectează activitățile zilnice sunt o idee bună de a consulta un medic. Simptomele digestive precum durerile abdominale frecvente sau diareea pot indica o posibilă legătură cu boala Crohn.

Chiar dacă durerea de spate nu este legată de boala Crohn, este esențial să solicitați asistență medicală, deoarece poate fi legată de o altă afecțiune. Asistența medicală de urgență este esențială pentru durerile de spate care apar după un accident sau o leziune, sunt bruște sau severe sau provoacă slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor.

Durerile de spate persistente, în special în partea inferioară a spatelui, pot fi cauzate de boala Crohn. Medicii pot suspecta boala Crohn dacă aveți un istoric de simptome digestive, simptome inexplicabile sau un istoric familial de boala inflamatorie intestinală.

Când să mergi la doctor

Testele pentru diagnosticarea bolii Crohn includ analize de sânge și de scaun, endoscopie imagistică, testarea probelor de biopsie, scanări CT sau RMN pentru vizualizarea coloanei vertebrale și a articulațiilor sacroiliace.

Boala Crohn este o tulburare inflamatorie autoimună frecventă care poate provoca dureri de spate, în special în zona lombară. Tratamentul urmărește ameliorarea durerii, prevenirea agravării simptomelor și îmbunătățirea calității vieții prin reducerea inflamației.

Inhibitorii TNF-alfa sunt utilizați pentru a trata atât durerile de spate legate de boala Crohn, cât și cele legate de boala Crohn. Terapia fizică, cum ar fi lucrul cu un fizioterapeut, poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii, la îmbunătățirea forței și a posturii și la creșterea flexibilității.

Modificările stilului de viață sănătos, cum ar fi renunțarea la fumat, menținerea activă, o dietă echilibrată, reducerea stresului, somnul suficient și scăderea în greutate, pot ajuta, de asemenea, la gestionarea bolii Crohn și a durerilor de spate asociate acesteia.

În cazul unor dureri de spate persistente însoțite de simptome digestive, se recomandă consultarea unui medic care poate efectua teste pentru a determina dacă boala Crohn contribuie la durere și poate elabora un plan de tratament adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel