
Un nou studiu arată că există anumiți factori care determină dacă într-o regiune se nasc mai multe fete sau mai mulți băieți.
Printre factorii care au legătură cu schimbările raportului dintre fetele și băieții care se nasc într-o regiune se numără o serie de poluanți și indicatori de sărăcie, potrivit unui nou studiu publicat în revista Plos Computational Biology, scrie The Guardian.
Studiul a fost realizat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație a Suediei și arată doar corelații între diferiți factori și procentajul de băieți și fete care se nasc într-o regiune. În cercetare nu se vorbește despre cauză și efect.
S-au folosit date despre 150 de milioane de oameni din SUA de-a lungul a opt ani și date despre 9 milioane de suedezi în decursul a trei decenii.
Indicatorii de sărăcie și indicatorii de stres, legați de schimbările semnificative din punct de vedere statistic
În urma examinării a peste 100 de factori posibili, s-a constatat, printre altele, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu are legătură cu nașterea mai multor băieți într-o regiune.
De schimbările semnificative din punct de vedere statistic au fost legați și indicatori de sărăcie precum numărul mare de restaurante fast-food sau clădiri nelocuite, dar și indicatori de stres, incluzând aici și decesele provocate de accidente rutiere.
Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea, a declarat că "aceasta este o listă de *suspecți* care trebuie investigați și toți suspecții vin cu niște dovezi credibile, dar suntem foarte departe de o *condamnare*".
"Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru și există mulți posibili factori, cum ar fi stresul sau ceva din mediul înconjurător. E logic că proporția poate varia, deoarece fiziologia embrionilor de sex masculin nu este identică cu cea a embrionilor de sex feminin. Au componente hormonale diferite", a mai spus el.
Citește continuarea pe DC News și află care sunt substanțele poluante care au fost corelate cu nașterea mai multor fete.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-