Lupta cu COVID-19, țara model. Dr Florin Buicu: autoritățile au stabilit cinci puncte și le-au aplicat

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Foto: DC Medical
Dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Foto: DC Medical

În lupta cu COVID-19 s-au vehiculat mai multe modele „de succes”. Unul dintre aceste modele, însă, pare să fie cel mai bun, arată conf dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

„Pandemia de coronavirus a determinat, putem spune, inclusiv o pandemie de anxietate. Acestă pandemie de anxietate s-a manifestat și la nivelul pacienților, dar și la nivelul personalului medical. Teama de necunoscut, o boală nouă, informațiile puține la începutul pandemiei, au determinat practic apariția acestor stări de anxietate”, a arătat conf univ dr Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

Deputatul spune că cel mai bun exemplu de cum trebuia manageriată această luptă cu COVID-19 este modelul Germaniei. 

„Vă dau exemplul Germaniei, care face parte din țările care sunt lăudate din perspectiva comportamentului. Cancelarul german a apărut în fața germanilor încă de la bun început și a spus că de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, Germania nu a mai fost încercată de un asemenea eveniment cum este infecția cu SARS-CoV-2. La nivelul Germaniei au fost stabilite practic cinci puncte necesare pentru a lupta cu această infecție: testarea rapidă, comunicarea transparentă, pregătirea sistemului de sănătate, infrastructura informatică și telemedicină. Testarea rapidă și în cantitate foarte mare a determinat Germania să aibă 200.000 de teste pe zi efectuate, astfel încât să știe cine sunt bolnavii și cum pot fi ei pregătiți”, a explicat președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. 

Tot el spune că și în Germania s-a mers pe telemedicină, ca un instrument suplimentar de protecție a cadrelor medicale și a pacienților. Chiar dacă și în România telemedicina s-a dezvoltat, spune deputatul, totuși mai sunt câteva aspecte care trebuie puse la punct.

„Până în 2018, consultațiile prin telemedicină nici în Germania nu au avut mare succes. În schimb de atunci componenta aceasta de telemedicină a devenit importantă și salut faptul că în România, în sfârșit, Casa Națională de Asigurări a prelungit această modalitate de activitate și de decontare către furnizori. Încă mai sunt multe lucruri de făcut și la nivelul componentei de decontare a serviciilor în regim de telemedicină din perspectiva, de exemplu, a interpretării investigațiilor paraclinice, și aici mă refer la cele de radiologie și așa mai departe”, a subliniat dr Florin Buicu, la dezbaterea „Cum va arăta „noua normalitate” în sistemul sanitar”. 

Ce alte „arme” au folosit nemții în lupta cu COVID-19, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel