Ministerul Sănătății vrea să modifice modul în care se efectuează REZIDENȚIATUL

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Medic
Medic

Modul în care se efectuează Rezidențiatul urmează să fie modificat, conform unui proiect întocmit de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Iată ce se va schimba: 

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au pregătit un Ordin prin care se modifică câteva lucuri în modul de organizare a pregătirii rezidenților, mai precis cele legate de schimbarea centrului de pregătire, a specialității și a unității angajatoare. Ordinul, care a fost postat aseară pe site-ul Ministerului Sănătății, este pus în transparență decizională și este, în dezbatere publică, cel puțin teoretic, până în 26 iunie 2020, dar posibilele observații și propunerile de modificare a acestuia pot fi transmise pe adresa:[email protected] până în cea de a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului.

Ce modifică de fapt Ordinul 

Motivele acestei modificări este că Ordonanța Guvernului nr.18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului a suferit în cursul anului 2019 o serie de modificări și completări majore prin Legea nr.197/2019 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.74/2029. „Având în vedere cele de mai sus se impune și modificarea și completarea Ordinului comun al ministrului sănătății publice și al ministrului educației, cercetării și tineretului nr. 1.141/1.386/2007 privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidențiat în specialitățile prevăzute de Nomenclatorul specialităților medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală", se arată în motivarea proiectului.

Totodată pentru corectarea unor deficiențe constatate în aplicarea actualei forme a ordinului mai sus menționat, Anexa nr.1 a fost completată cu prevederi precum:

- modalitatea de schimbare a centrelor de pregătire pentru rezidenți, precum și criteriile ce stau la baza analizării acestor solicitări. Apoi au fost modificate și criteriile de analiză a cererilor de schimbare a specialității pentru cazuri justificate, cereri care se aprobă, în ordine, pentru următoarele motive:

Criteriile de analiză a cererilor de schimbare a centrelor de pregătire sunt:

a) anul de rezidenţiat ( VI, V,.... I);

b) unic susținător al unui copil minor;

c) soț/soție cu loc de muncă în centrul universitar solicitat;

d) locuinţă în centrul universitar solicitat sau la mai puțin de 100 km;

e) părinţi bolnavi sau alte persoane în întreținere în centrul universitar solicitat

f) cadru didactic în centrul universitar solicitat.

- modalitatea de schimbarea a unității angajatoare pentru rezidenții pe loc;

Art.23 prevede că „Rezidenții pe loc pot schimba, în cadrul aceluiași centru universitar, unitatea sanitară angajatoare, pe baza acordului conducerilor celor două unități sanitare implicate".

- desemnarea de comisii de soluționare a contestațiilor la examenul de medic specialist, medic stomatolog specialist, respectiv farmacist specialist, precum și a incompatibilităților pentru membrii acestor comisii sau a membrilor comisiilor de examinare a candidaților.

Proiectul de Ordin poate fi descărcat de AICI (link direct)

Anexa 1 poate fi descărcată de AICI (link direct)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel