Ministerul Sănătăţii: Consilierul onorific Ştefan Voinea avea dreptul să acceseze baza de date a RENV

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ministerul Sănătății. Foto: Facebook
Ministerul Sănătății. Foto: Facebook

Ministerul Sănătății a reacționat după ce Corpul de Control a sesizat Parchetul. Într-un comunicat de presă transmite că Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului, avea dreptul să acceseze RENV.

Ministerul Sănătății transmite într-un comunicat de presă că Ștefan Voinea, consilier onorific al ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, avea dreptul să acceseze Registrul Electronic Național de Vaccinări, lucru ce contrazice concluziile Corpului de control al prim-ministrului care arătau că Voinea nu ar fi avut acest drept. Consillierul „a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens”, transmite MS.

Precizarea a fost făcută după ce Guvernul a anunţat că a fost sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în RENV.

"Corpul de control al Prim-Ministrului a efectuat verificări cu privire la procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19, demarat de Ministerul Sănătăţii. Au fost verificate în cadrul controlului activităţile specifice mai multor instituţii din subordinea Ministerului Sănătăţii şi a celor aflate în subordinea sau coordonarea Guvernului, care au atribuţii legale în privinţa gestionării Platformei naţionale de programare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 şi a Registrului Electronic Naţional de Vaccinări (RENV). Accesul Ministerului Sănătăţii în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informaţii publice, care pot fi accesate de orice persoană", a informat Ministerul Sănătăţii.

Într-un comunicat, Ministerul Sănătăţii a făcut precizări "cu privire la natura informaţiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ştefan Voinea şi care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro".

"Calitatea de consilier onorific este reglementată de art. 15 din HG 144/2010, iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului. Ştefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie şi vaccinare, fiind indicat ca persoana de contact în acest sens", arată sursa citată.

Ministerul Sănătăţii a menţionat că, potrivit Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, toate informaţiile gestionate de autorităţi şi de celelalte persoane indicate la art. 2 din lege sunt informaţii publice.

"Situaţiile în care informaţiile nu sunt publice sunt expres şi limitativ prevăzute de art. 12 din Legea 544/2001 şi de Legea 182/2002 privind informaţiile clasificate, precum şi de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Informaţiile accesibile Ministerului Sănătăţii din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepţiile prevăzute de Legea 544/2001 şi nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informaţiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speţă, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică. Orice informaţie publică poate fi accesată de către orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, învestit prin actul de numire cu exerciţiul autorităţii de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară", transmite Ministerul Săntății.

MS menţionează că, în cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, ar fi trebuit adus la cunoştinţa oricărei persoane ce se afla în situaţia de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date şi, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, ar fi necesitat obţinerea unui certificat ORNISS în prealabil.

"Atribuţiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit şi nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziţie. Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetăţean de a avea acces la informaţiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătăţii a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidenţial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic şi care puteau fi considerate publice", a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Corpul de control al prim-ministrului a sesizat Ministerul Public "in rem" privind accesul în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătăţii şi la celelalte instituţii din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuţii legale în privinţa gestionării platformei de vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel