Ministrul Sănătăţii: Importurile de imunoglobuline sunt asigurate în anul 2020

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat miercuri seara că importurile de imunoglobuline sunt asigurate în anul 2020 şi nu va fi o criză a acestora în anul în curs în contextul crizei coronavirusului, iar o mare parte din necesarul european de plasmă este asigurat de SUA.

"În momentul de faţă putem sigura pacienţii că pe 2020 nu va exista o criză a imunoglobulinelor. Avem asigurate importurile pe 2020. MS are şi o companie specială a ministerului care asigură importurile critice, Unifarm, şi Unifarm ne-a asigurat că în 2020 nu vom avea probleme", a spus Ministrul Sănătăţii la B1 Tv.

Victor Costache a adăugat că SUA asigură mare parte din necesarul de plasmă din Europa, notează Agerpres.

"Nu numai România, toată Europa este dependent de plasmă, nicio ţară europeană nu-şi asigură 100% necesarul de plasmă, iar cel mai mare exportator nu este Uniunea Europeană şi nici China, sunt Statele Unite, unde această producţie de plasmă este foarte bine legiferată, este foarte bine organizată şi asigură o mare parte din necesarul european, inclusiv al României. Deci criza coronavirusului nu afectează medicamentele derivate din plasmă la nivelul României", a explicat Costache.

Ministrul a menţionat că România trebuie să crească importul de produse din plasmă deoarece are consumul cel mai mic de imunoglobuline din Uniunea Europeană pentru că indicaţiile pentru aceste medicamente au fost limitate la cazurile cele mai grave.

"De asemenea, trebuie să ameliorăm soarta acestor pacienţi care au nevoie de imunoglobuline. Imunoglobulinele sunt subdozate în România, încă nu se dau în toate indicaţiile în care se dau în UE, astfel avem cel mai mic consum pe pacient din Uniunea Europeană, deci trebuie să creştem importul. (...) Deoarece nu se găseau imunoglobuline în trecut, probabil că indicaţiile au fost limitate la cele mai grave cazuri. În momentul de faţă avem asigurat necesarul pentru cazurile grave şi trebuie să extindem indicaţiile tratamentului de imunoglobulină", a spus Victor Costache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel