Motivul pentru care transpirația coreenilor NU MIROASE

Liana Ganea |
Data actualizării: | Data publicării:
motivul pentru care transpiratia coreenilor nu miroase / Foto: Pexels, Pabitra Sarkar
motivul pentru care transpiratia coreenilor nu miroase / Foto: Pexels, Pabitra Sarkar

Zilnic folosim deodorantul pentru prevenirea și combaterea mirosului neplăcut al transpirației, însă pe glob există câteva grupuri etnice care nu au nevoie de așa ceva. De vină este o genă.

Potrivit unui studiu publicat în revista Frontiere ale Geneticii, aproximativ 95% dintre coreeni prezintă o mutație a genei ABCC11, datorită căreia transpirația lor nu miroase. Gena ABCC11 este responsabilă de consistența, umedă sau uscată, a substanței secretate de urechi dar și de prezența sau absența osmhidrozei, mirosul neplăcut asociat cu sudoarea, cauzate de secrețiile în exces ale glandelor sudoripare.

Cum se comportă gena ABCC11?

Această genă are două variante diferite. Un om cu o anumită formă este diferit de unul care se naște cu cealaltă formă. În cazul genei ABCC11, diferența este dată de un singur nucleotid. Şi pentru că există două variante, oamenii pot avea trei varietăți posibile: alele GG, GA, sau AA. Aceste trei tipuri sunt responsabile de diferitele fenotipuri pe care le producem. La rândul lor, aceste fenotipuri sunt exprimate prin genotipuri. Oamenii care au genotipul GG sau GA vor produce „ceară de ureche” uscată și au un miros slab, imperceptibil, atunci când transpiră. 

Care este explicaţia?

Geneticienii cred că transpirația fără miros ar fi putut ajuta populațiile din Eurasia nordică să se adapteze mai bine la vremea rece. La animale, observăm că transpirația mirositoare încurajează acel tip de secreţie care ajută la găsirea, atragerea și împerecherea cu parteneri sexuali potriviți. Altfel spus, transpirația mirositoare ar putea juca un rol în atragerea partenerilor. Totuși, să ținem cont că aceasta este doar o ipoteză. Varianta AA a genei ABCC11 este larg răspândită în rândul populațiilor asiatice și se găsește rar la grupuri etnice din Africa sau la caucazieni. Între 30% și 50% dintre cei care locuiesc în Asia Centrală, în insulele din Pacific și în sudul Asiei, precum și indigenii americani au varianta AA și nu dezvoltă niciun miros la subraț. În cazul coreenilor, circa 95% din populație deține varianta AA, în comparație cu numai 2% dintre europeni.

Citeşte şi: Cum faci deodorant natural, din bicarbonat de sodiu. Rezultat uimitor

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel