MS: Avem 4.323 de flacoane de Tocilizumab pentru tratarea pacienților români cu forme severe de COVID-19. Alte 2.000 vor fi primite gratuit

Dana Lascu |
Data publicării:
Tocilizumab. Foto: Roche
Tocilizumab. Foto: Roche

Ministrul Sănătății anunță că a cumpărat 4.323 flacoane de Tocilizumab, medicamentul utilizat în tratarea pacienților cu forme severe de COVID-19. În plus, vom primi gratuit alte 2.000 de flacoane. Acestea vor fi repartizate gratuit spitalelor.

Ministerul Sănătății a asigurat aprovizionarea spitalelor cu medicamentul Tocilizumab prin 2 modalități:

În perioada august 2020- iunie 2021- prin repartiție gratuită către spitale. Din data de 31 august 2021, conform Adresei nr. IM8033/31.08.2021-prin repartiția unei cote de doze pe care spitalele au putut să o achiziționeze direct de la producător. „În perioada anterioară mandatului pe care l-am început eu, ca interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibile spitalelor care au avut în tratament pacienţi COVID-19 cu forme severe. Spitalele puteau cumpăra direct acest medicament de la producător. Până la data de 21 septembrie 20201, au fost achiziționate 4.323 flacoane din cele peste 6000. Este posibilă relocarea medicamentelor acolo unde este necesar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Ministrul interimar al Sănătății a explicat că, în prezent, există stocuri pentru tratarea bolnavilor cu forme severe de boală și că a solicitat o nouă metodologie de repartizare a acestui medicament, astfel încât să fie scurtată calea prin care acest tratament să ajungă la pacient.

Mai mult, conform legislației în vigoare, în cadrul unităților sanitare cu paturi nu trebuie să existe o presiune financiară, deoarece se decontează toate cheltuielile suplimentare pentru asigurarea tratamentului pacienților cu COVID-19 în perioada stării de alertă.

La ora actuală, Ministerul Sănătăţii a încheiat un acord-cadru pentru achiziția de Tocilizumab. În perioada imediat următoare, în urma semnării contractelor subsecvente, vor fi furnizate, gratuit, un număr de 2000 flacoane de Tocilizumab de 400 mg/fl și 6436 flacoane de 80 mg/fl spitalelor care tratează pacienți cu forme severe de boală.

Conform FDA, care a aprobat în iunie medicamentul pentru tratarea pacienților cu COVID-19 grav, tratamentul cu tocilizumab este asociat cu un risc mai scăzut de mortalitate și ventilație mecanică necesară la pacienții cu COVID-19. Tocilizumab poate avea o eficiență substanțială în reducerea mortalității la pacienții cu COVID-19, în special în cazurile critice.

„În studiile clinice efectuate pe pacienți spitalizați cu COVID-19, Actemra (tocilizumab, n.r.), în plus față de îngrijirea de rutină pe care o primesc pacienții pentru tratamentul COVID-19, care a inclus terapie cu corticosteroizi, a demonstrat că reduce riscul de deces prin 28 de zile de urmărire și scade timpul de spitalizare la acești pacienți. Riscul ca pacienții să fie plasați pe ventilatoare sau să moară pe parcursul a 28 de zile de urmărire a fost, de asemenea, scăzut”, arată FDA (link direct).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel