Navigatorul pentru pacienţii cu cancer bronhopulmonar. Cum scurtează timpul de la suspiciune la diagnostic

Cancerul
Cancerul

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC), cu Societatea Română de Pneumologie şi Societatea Naţională de Oncologie Medicală lansează proiectul "Navigator pentru pacienţii cu cancer bronhopulmonar", un proiect pilot dedicat navigării în sistemul de sănătate a persoanelor care se află faţă în faţă cu un potenţial diagnostic de cancer pulmonar.

 Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC)  anunță că prin intermediul activităţilor din cadrul proiectului îşi propune creşterea ratei de supravieţuire a pacienţilor cu cancer bronhopulmonar confirmat, prin scurtarea timpului de la diagnostic la iniţierea tratamentului.

"În România, conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar. La nivel national, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-şi viaţa anual din această cauză. Punerea diagnosticului de cancer bronhopulmonar în cel mai scurt timp de la momentul apariţiei suspiciunii este o etapă vitală în asigurarea tratamentului potrivit la momentul potrivit. Din păcate în foarte multe dintre cazuri, acest diagnostic este pus cu întârziere de luni întregi, în condiţiile în care media de supravieţuire este de 6-18 luni şi doar aproximativ 20% dintre pacienţi trăiesc mai mult de un an. A venit momentul ca timpul petrecut de la suspiciune la un diagnostic confirmat de cancer bronhopulmonar să fie scurtat, iar navigatorul de pacienţi are exact acest rol", declară Cezar Irimia, Preşedinte FABC.

Programul de navigare are o abordare centrată pe pacient, ţine cont de nevoile acestuia în raport cu sistemul de sănătate, precum şi traseul pacientului de la suspiciunea de cancer bronhopulmonar la confirmarea diagnosticului. Rolul navigatorului de pacienţi este de a asigura informarea, educarea şi mobilizarea continuă şi în timp util a unui pacient cu cancer bronhopulmonar în sistemul medical, în vederea stabilirii unui diagnostic de precizie, notrează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0