NEMULȚUMIRILE medicilor din Ambulatorii: lipsa cronică de finanțare, cabinete ca acum 100 de ani. SCRISOARE DESCHISĂ

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic  Foto: Pixabay
Medic Foto: Pixabay

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.) a transmis autorităților o scrisoare deschisă prin care atrage atenția asupra situației dramatice din ambulatoriile de specialitate, uitate de autorități când vine vorba de finanțare și modernizare. 

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (A.P.M.A.) subliniază că anul 2020 a fost un an dificil, atât prin efectele directe ale pandemiei de COVID-19, cât și prin consecințele indirecte asupra sistemului de sănătate din România, care și-a arătat din nou limitele structurale. 

Cabinete vechi de 100 de ani

„Lipsa cronică de finanțare, interesele meschine locale, starea proastă a spitalelor și ambulatoriilor, unele vechi de 100 de ani, cu structuri care nu permit actualizarea circuitelor, absența epidemiologilor și incapacitatea acestora de a impune managementului unităților sanitare măsurile potrivite au dus la rezultatele care se văd și astăzi. Direcțiile de sănătate publică s-au dovedit a fi de multe ori călcâiul lui Ahile.

Pandemia, oportunitate de modernizare

Dar noi considerăm că o criză precum cea prin care trecem poate fi, dacă dorim, o oportunitate de modernizare. De reașezare a sistemului de sănătate pe noi baze, care să reflecte atât starea reală a sistemului de sănătate din România, care este mult modificată față de anul 2006, când a fost adoptată prin asumarea răspunderii Legea 95, cât și nevoile adevărate de finanțare a sistemului. Trebuie să depășim abordările populiste și să ne asumăm corect ce putem suporta financiar. În primul rând pentru cei în nevoie, atunci când au nevoie!

Până acum, sloganul „Pacientul este in centrul sistemului de sănătate” s-a dovedit o formă fără fond pentru toate guvernele. În centrul sistemului au fost cu totul alt interese: interesele feudalilor sistemului, interesele industriei Pharma, interesele autorităților locale sau ale managerilor de spital, interesele liderilor de sindicat, dar în niciun caz ale pacienților sau personalului medical.

Haideți să reconstruim. Avem un precedent: anul 1917. Armata română, statul român, s-au modernizat după dezastruosul an 1916.

Regândirea circuitelor, a finanțării

Ambulatoriul reprezintă segmentul cel mai ușor de modernizat, cu costurile cele mai mici: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, stomatologia. Astăzi avem în România zone deșertice în ceea ce privește accesul cetățeanului la serviciile de sănătate. Prin regândirea circuitelor, a finanțărilor, a serviciilor pe care le poate furniza populației se va crește accesibilitatea la serviciile medicale, se pot degreva spitalele, se poate îmbunătăți starea de sănătate a românilor. Să gândim integrat, să reașezăm după noi reguli. Nu trebuie să inventăm noi roata. Ne putem inspira din alte sisteme funcționale. Sistemul Bismarck modificat, după care funcționăm astăzi, este însă depășit. A fost gândit la sfârșitul secolului XIX pentru un stat cu o economie mult mai puternică decât a noastră, pentru o populație cu o medie de vârstă mai mică, cu o speranță de viață mai redusă, cu costuri medicale mult mai mici. Este evident că acest sistem nu mai funcționează nici măcar în Germania.

Trebuie reluate discuțiile

La sfârșitul anului 2019 A.P.M.A. a propus ministrului Victor Costache înființarea unui grup de lucru pentru ambulatoriu din care să facă parte atât reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Parlamentului, Colegiului Medicilor, Asociațiilor și Societăților medicale reprezentative, Organizațiilor de pacienți, grup de lucru care să aibă obiectivul de a elabora un consens care să fie ulterior transpus într-un proiect legislativ privind funcționarea serviciilor prespitalicești. Propunerea a fost acceptată la acea dată, urmând să fie coordonată de domnul Secretar de stat Horațiu Moldovan. Apoi a venit pandemia și totul a fost uitat. Credem că este momentul să reluăm această idee.

Cer să fie incluși în negocierile pentru contractul cadru

Vă solicităm deci începerea activității grupului de lucru așa cum a fost aprobată de predecesorul dumneavoastră. Și sperăm să fie primul pas pentru regândirea atât a Legii 95/2006, cât și a și a Legii 145/1997, pentru a le așeza pe un fundament mult mai solid.

Nu este normal ca legea să prevadă că negocierea Contractului Cadru nu se face de către reprezentanții uneia dintre părți (furnizorii de servicii medicale), respectiv asociațiile profesionale și patronale, ci de către terți - C.M.R., O.A.M.G.M.A.M.R., O.B.B.C.C.S.R. - care nu reprezintă interesele economice și juridice ale furnizorilor de servicii medicale contractante cu C.N.A.S. Nu cerem excluderea lor, ci doar echilibrarea balanței.

Deducerea TVA pentru echipamente

Nu este normal să nu se poată deduce TVA-ul pentru echipamentele și consumabilele medicale, întrucât furnizorii de servicii medicale, prin lege, nu sunt plătitori de TVA. Pentru un strung se poate deduce TVA, pentru un computer tomograf, nu. Dar avem nevoie de modernizare, nu e așa? Astfel, în sistemul public statul ia înapoi cu o mână o cincime din ce dă cu cealaltă.

Nu este normal să nu decontăm aproape nimic în stomatologie, când avem cel mai mare număr de edentați din Europa. Și de aici pleacă în cascadă costurile afecțiunilor subsecvente.

Nu este normal să nu poată fi accesate fonduri europene de către cabinetele medicale, indiferent de specialitate, care fiind organizate pe Legea 629/2001 nu au personalitate juridică.

Nu este normal ca bugetul alocat sănătății să fie ultimul din uniunea Europeană, în condițiile în care avem atât de mult de recuperat. 6% din PIB nu trebuie să fie un vis, ci doar un jalon depășit. În 2018, conform Eurostat, România a alocat pentru sănătate pe cap de locuitor 580 euro/an, față de prima clasată, Danemarca, cu 5260 euro/an și o medie a Uniunii Europene de 2982 euro/an. Noi totuși avem de recuperat un decalaj, dar în realitate îl mărim în fiecare an.

Din aceste motive și multe altele vă solicităm să ne așezăm la masa de lucru. Dacă veți reuși să puneți sistemul de sănătate pe baze noi, cu sprijinul clasei politice în integralitatea ei, cu participarea noastră, a partenerilor sociali, veți reuși să intrați in istoria medicinii românești. Altfel, vă veți așeza în lungul șir al miniștrilor uitați ai sănătății, care au ratat acolo unde era vital să reușească” se arată în scrisoarea deschisă semnată de Dr. Cosmin Alexandrescu, Președinte A.P.M.A.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel