Nou corp al UMF Iași, modernizat cu fonduri europene de peste 26 de milioane de lei

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Noul corp al UMF Iași. Foto: Ziarul de Iași
Noul corp al UMF Iași. Foto: Ziarul de Iași

UMF Iași a inaugurat un corp cu 13 etaje în fața căruia se află un bust al lui Nicolae Leon, modernizat printr-o investiție de 26 de milioane de lei.

Clădirea, care poartă numele lui Nicolae Leon, fost mare biolog român, și care aparține Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Gr. T. Popa din Iași, a fost modernizată printr-o investiție de peste 26 de milioane de lei din fonduri europene, a fost inaugurată luni de reprezentanții instituției de învățământ superior și cei ai Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est.

Potrivit rectorului UMF Iași, Viorel Scripcariu, imobilul are o capacitate de 1.833 de locuri, dispuse pe 13 etaje, în care funcționează șase amfiteatre cu câte 120 de locuri, săli de lucrări, cabinete pentru cadrele didactice și noul Centru de Abilități Fundamentale al Universității.

„Din pleiada de personalități pe care Iașiul a dat-o medicinii, am ales numele lui Nicolae Leon din două motive: o dată, pentru spiritul său inovator și vizionar. Ca decan al Facultății de Medicină din Iași, Nicolae Leon a fost un promotor al noului, iar ideile inovatoare pe care a reușit să le transpună în fapte au avut efecte la nivelul învățământului superior medical din întreaga țară. Învățământul experiențial este un bun exemplu în acest sens, Nicolae Leon fiind cel care a reușit să introducă în regulamentele vremii obligativitatea excursiilor de studiu pentru elevii școlilor secundare. De asemenea, Nicolae Leon a dorit întinerirea corpului profesoral al Facultății de Medicină din Iași, astfel că, în perioada decanatului său, au avut acces în facultate tineri foarte valoroși, care au devenit creatori de școală medicală ieșeană. Al doilea și poate cel mai important motiv pentru care ne aflăm astăzi într-o clădire ce-i poartă numele este acela că Nicolae Leon a fost rectorul Universității ieșene în anul Marii Uniri", a spus rectorul UMF Iași, citat de Agerpres. 

Directorul general al ADR Nord-Est, Vasile Asandei, a declarat că această clădire va aduce un plus atât studenților, cât și profesorilor universității.

Modernizată cu fonduri europene

"Este un lucru deosebit că ați ajuns la finalul acestui proiect cu o valoare mare, la care am avut și noi o contribuție. Sunt foarte bucuros pentru că în exercițiul acesta financiar am reușit și sper să reușim să mai finalizăm astfel de proiecte de infrastructură de diverse feluri. În primul rând, pentru că am avut la dispoziție fonduri europene pe care a trebuit să le folosim și să le folosim bine, dar și pentru că urmează un exercițiu financiar în 2021-2027 foarte provocator pentru noi. Vom avea o sumă mare de bani pe care va trebui s-o folosim în principal pentru partea de inovare, transfer tehnologic, antreprenoriat ș.a.m.d., tot ce înseamnă o Europă mai inteligentă. Banii pentru infrastructuri se vor reduce", a afirmat Asandei.

Cel mai nou corp de clădire al Universității de Medicină și Farmacie "Grigore T. Popa" din Iași, denumit "Nicolae Leon", a fost reparat și modernizat cu fonduri europene în valoare de peste 26 de milioane de lei, din care 25,8 milioane de lei au fost alocate prin proiectul "Recompartimentare, modernizare spații de învățământ, cu păstrarea funcționalului existent", prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Clădirea, amplasată pe strada Ghica Vodă, a aparținut Universității "Petre Andrei", cea mai mare instituție de învățământ privat din zona Moldovei și a fost cumpărată în 2014 de UMF "Gr. T. Popa" de la Finanțele Publice, după ce aceasta a fost scoasă la vânzare.

Inaugurarea clădirii "Nicolae Leon" a avut loc în prezența autorităților locale, a prefectului Marian Șerbescu și a directorului general al Muzeului Național de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din București, Luis Ovidiu Popa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel