Nouă combinație de medicamente eficientă la pacientele cu cancer ovarian avansat. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce  FOTO: pixabary
Cancerul ovarian este, în multe cazuri, depistat târziu la românce FOTO: pixabary

Un nou studiu arată că ixabepilone plus bevacizumab (IXA+BEV) este o combinație bine tolerată și eficientă pentru tratamentul cancerului ovarian rezistent la alte tratamente, inclusiv imunoterapia administrată separat. 

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Yale Cancer Center și de la University of Maryland Comprehensive Cancer Center (link direct studiu) arată că ixabepilone plus bevacizumab (IXA+BEV) este o combinație eficientă și bine tolerată pentru tratamentul cancerului ovarian rezistent la platină/taxan, în comparație cu ixabepilone (IXA) administrat de unul singur. Datele arată că, de asemenea, poate extinde semnificativ atât supraviețuirea fără progresie, cât și supraviețuirea globală. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul British Journal of Cancer.

„Abordări noi pentru cancerul ovarian recidivat sunt extrem de necesare, deoarece în prezent există combinații cu eficiență limitată pentru a trata pacientele noastre. Rezultatele acestui studiu au demonstrat că o combinație de medicamente inovative poate fi un tratament eficient pentru acest tip de cancer ovarian”, a spus dr Alessandro Santin, Profesor de obstetrică, ginecologie și științe ale reproducerii la Yale School of Medicine and Disease Aligned Team Leader pentru Programul de cancer ginecologic la Yale Cancer Center și Smilow Cancer Hospital și autor principal al studiului.

Cancerul ovarian este cea mai letală afecțiune malignă ginecologică. Potrivit Societății Americane de Cancer, aproape 20.000 de femei vor fi diagnosticate cu cancer ovarian în Statele Unite în fiecare an, iar peste 12.000 de femei vor muri din cauza acestei boli. IXA este un agent de stabilizare a microtubulilor care poate fi benefic la pacienții tratați cu platină/paclitaxel. Bevacizumab (BEV) este un anticorp care împiedică formarea de noi vase de sânge și a demonstrat activitate clinică în cancerul ovarian.

Rezultate remarcabile în combinație

În acest studiu de fază II, cercetătorii au repartizat aleatoriu 78 de paciente pentru a primi IXA+BEV sau IXA de unul singur. Obiectivul principal a fost supraviețuirea fără progresie (PFS), supraviețuirea globală (OS), în timp ce siguranța și ratele de răspuns au servit ca obiective secundare. Cercetătorii au examinat, de asemenea, dacă prezența proteinei TUBB3 în tumoră ar putea prezice răspunsul clinic la aceste medicamente. 

Dintre cele 76 de paciente evaluate care au primit IXA+BEV în comparație cu IXA, rata de răspuns a fost de 33% față de 8%, cu un beneficiu clinic durabil la 6 luni în 37% și 3%. Adăugarea de BEV a îmbunătățit semnificativ atât PFS (5,5 luni față de 2,2 luni) cât și OS (10 luni față de 6 luni). Ambele regimuri de tratament au fost bine tolerate.

„Ne așteptăm ca descoperirile noastre să aibă implicații majore în domeniul oncologiei ginecologice, deoarece adaugă un tratament nou și eficient pentru aceste tumori extrem de provocatoare pentru care, altfel, există puține opțiuni”, a spus prima autoare dr Dana M. Roque, profesor asociat la Divizia de Oncologie Ginecologică a Școlii de Medicină a Universității din Maryland și membru al Centrului pentru Cancer Marlene & Stewart Greenebaum Comprehensive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel