Nu este necesar tratamentul radical al infecției orale cronice înainte de transplantul de celule stem

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Un studiu publicat recent indică faptul că infecțiile orale par să nu aibă nicio asociere cu riscul ca pacienții cu transplant de celule stem să moară sau să aibă o infecție gravă în termen de șase luni de la procedură.

Un studiu realizat în colaborare de Universitatea din Helsinki, Spitalul Universitar Helsinki, Universitatea din Basel și Spitalul Universitar Basel a investigat dacă infecțiile orale sunt asociate cu rata mortalității și a complicațiilor infecțioase după transplantul de celule post-stem, notează Eurekalert.

Transplantul de celule stem hematopoietice este utilizat pentru tratarea cancerului, precum și a bolilor severe de sânge și autoimune. Datorită perioadei lungi de recuperare a sistemului imunitar după o procedură de transplant de celule stem, pacienții prezintă un risc crescut de infecție.

Studiul, publicat în jurnalul PLOS ONE, a implicat pacienți tratați la Spitalul Universitar din Basel, dintre care 341 au primit un transplant de celule stem alogene și 125 un transplant de celule stem autolog. Procedurile au fost efectuate în perioada 2008 - 2016.

Înainte de a efectua procedura de transplant, toți pacienții au fost supuși unui examen stomatologic clinic și radiologic pentru a identifica orice potențial focar de infecție, precum și numărul de dinți lipsiți și plini.

Un număr de 51 de pacienți cu transplant de celule stem au murit în termen de șase luni de la procedură. Focurile de infecție, numărul de dinți dispăruți sau înlocuiți și cazurile de parodontoză identificate la examinările finalizate înainte de transplant nu au fost asociate cu supraviețuirea pacienților.

Mai mult decât atât, focarele de infecție și infecțiile orale nu au fost asociate cu infecții care necesită spitalizare sau bacterieemie identificată prin cultura de sânge care au loc în termen de șase luni de la transplant.

„Spre deosebire de presupunerile noastre, infecțiile orale netratate nu au avut nicio legătură cu supraviețuirea transplantului de celule post-stem în perioada de urmărire de șase luni. O altă surpriză a fost că nu au avut nicio legătură cu complicații infecțioase grave care au avut loc în perioada de urmărire, „Rezumă profesorul Tuomas Waltimo, care a condus studiul.

Infecțiile dentare necesită întotdeauna tratament - Este esențială cooperarea dintre medici și stomatologi

Cel mai probabil, terapia antimicrobiană cu spectru lung și administrată în timpul tratamentului a fost, în acest studiu, în măsură să prevină răspândirea infecțiilor cronice de origine dentară. Cu toate acestea, Waltimo subliniază faptul că nivelul de rezistență la antibiotice al microbilor orali trebuie monitorizat, iar infecțiile dentare trebuie întotdeauna tratate cât mai curând posibil, fie conservator, fie chirurgical.

"Chiar dacă cauza infecțiilor dentare trebuie să fie întotdeauna eliminată, studiul nostru demonstrează că nu trebuie făcute extracții dentare chiar înainte de o procedură de transplant de celule stem din cauza infecțiilor dentare cronice, dar asimptomatice. Cu toate acestea, sănătatea pacientului permite și dacă rana are suficient timp pentru a vindeca înainte de chimioterapie, tratamentul radical al unor astfel de infecții este justificat. În afară de asta, tratamentul conservator, non-radical, care elimină infecția efectuată de un dentist familiar cu cazul pare a fi opțiunea cu cel mai scăzut risc în ceea ce privește infecțioase. și complicații de sângerare ".

Waltimo subliniază că rezultatele nu pot fi aplicate la alte grupuri de pacienți, mai ales la pacienții care suferă de cancer în regiunea capului și a gâtului, sau la tratamentul pacienților cu o valvă cardiacă sau a unei articulații protetice. În astfel de cazuri, tratamentul focalelor orale ale infecțiilor la timp este întotdeauna bine întemeiat.

"Pe baza rezultatelor noastre, se pare că procedurile radicale și extinse pentru tratarea infecțiilor orale nu sunt necesare înainte de transplantul de celule stem. În schimb, un astfel de tratament poate fi amânat până după transplant", notează Matti Mauramo, LicMed și DDM, medic specializat în patologie și autorul principal al articolului.

De dragul calității vieții și a costurilor de tratament ale pacientului, infecțiile dentare trebuie prevenite sau tratate cât mai curând posibil. Terapia cu antibiotice administrată atunci când apărările imune sunt afectate pare să permită amânarea tratamentului stomatologic cu mai multe luni după o procedură de transplant de celule stem.

Cercetătorii subliniază că importanța cooperării dintre medici și stomatologi nu trebuie subestimată, nici în ceea ce privește calitatea vieții pacientului, nici în ceea ce privește complicațiile infecțioase.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel