Obezitatea nu mai este boala celor bogați. Studiul alarmant al OMS: Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt obezi

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Obezitatea - Foto: Freepik @agsolphoto
Obezitatea - Foto: Freepik @agsolphoto

Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt obezi, potrivit unui studiu OMS. "Obezitatea este o problemă a lumii".

Obezitatea este o problemă globală tot mai mare. Există mai multe motive pentru creșterea numărului de persoane obeze, inclusiv dieta nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, factorii genetici, stresul și stilul de viață agitat și accesul la alimente mult prea procesate.

Consumul excesiv de alimente bogate în calorii, zahăr și grăsimi pot duce la creșterea în greutate.

Pe de altă parte, lipsa de somn, stresul cronic și lipsa mișcării contribuie și ele la creșterea în greutate și la modificări ale apetitului și metabolistmului.

Potrivit OMS, peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt considerate în prezent obeze, o condiție legată de un risc crescut de numeroase probleme grave de sănătate.

Potrivit OMS, obezitatea este atât de răspândită încât a devenit mai frecventă decât subponderabilitatea în majoritatea națiunilor, inclusiv în multe țări cu venituri mici și medii care s-au luptat anterior cu subnutriția.

"Un număr uimitor de oameni trăiesc cu obezitate", a declarat Majid Ezzati, autor principal al lucrării publicate joi în The Lancet și profesor la Imperial College London, potrivit Reuters.

Concluziile se bazează pe date provenite de la peste 220 de milioane de persoane din peste 190 de țări.

În timp ce ratele obezității se stabilizează în multe țări mai bogate, acestea cresc rapid și în alte părți, a adăugat Ezzati.

Chiar dacă subponderabilitatea este din ce în ce mai puțin frecventă la nivel mondial, în multe țări aceasta rămâne o problemă semnificativă, ceea ce face ca tot mai multe țări să se confrunte cu ceea ce se numește "dubla povară" a malnutriției.

"În trecut, ne-am gândit la obezitate ca la o problemă a celor bogați. Obezitatea este o problemă a lumii", a declarat Francesco Branca, șeful departamentului de nutriție al OMS, într-o conferință de presă.

Ratele de obezitate la adulți au crescut de peste două ori între 1990 și 2022 și de peste patru ori în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani, se arată în document.

În aceeași perioadă, proporția de fete, băieți și adulți considerați subponderali a scăzut cu o cincime, o treime și, respectiv, jumătate, potrivit analizei.

Ezzati a calificat drept "foarte îngrijorătoare" creșterea ratelor de obezitate în rândul copiilor, reflectând o traiectorie observată la adulți chiar înainte de 1990. În același timp, a spus el, sute de milioane de oameni încă nu au suficientă hrană.

Subponderabilitatea severă poate fi foarte dăunătoare pentru dezvoltarea copiilor și, în cea mai extremă situație, poate duce la moartea prin înfometare. Persoanele obeze sunt, de asemenea, expuse riscului de moarte prematură și de invaliditate, având în vedere legătura cu apariția timpurie a diabetului, a bolilor de inimă și de rinichi, precum și a unei serii de alte afecțiuni grave de sănătate.

Potrivit documentului, creșterea dublei poveri a fost cea mai mare în unele țări cu venituri mici și medii, inclusiv în unele zone din Caraibe și din Orientul Mijlociu.

În aceste țări, ratele obezității sunt acum mai mari decât în multe țări cu venituri ridicate, în special în Europa. În unele țări europene, precum Spania, există indicii că ratele obezității ar putea începe să scadă sau cel puțin să stagneze, a adăugat Ezzati.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că, "pentru a contribui la combaterea ratei obezității, sunt necesare măsuri de punere în aplicare, cum ar fi impozitarea produselor cu conținut ridicat de zahăr și promovarea unor mese sănătoase în școli".

Mai mult e a completat că: "Este important de menționat că este nevoie de cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul produselor lor asupra sănătății".

Branca și Ezzati au declarat că noile medicamente puternice împotriva obezității sunt instrumente care ar putea fi de ajutor, dar costul și disponibilitatea lor redusă riscă să crească și mai mult inegalitatea.

Studiul a avut unele limitări, inclusiv lipsa datelor de după pandemia COVID-19 și utilizarea indicelui de masă corporală (IMC) pentru a determina obezitatea, descrisă ca fiind o măsură "imperfectă" de către cercetători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel