Șoc anafilactic, de ce se produce alergia atât de repede

Dana Lascu |
Data publicării:
Alimente
Alimente
Transferul alergenilor prin sânge în timpul anafilaxiei. FOTO: Duke-National University of Singapore
Transferul alergenilor prin sânge în timpul anafilaxiei. FOTO: Duke-National University of Singapore
  • Alimente
  • Transferul alergenilor prin sânge în timpul anafilaxiei. FOTO: Duke-National University of Singapore

Cercetătorii au folosit modele pe șoareci pentru a urmări modul în care celulele imune sunt declanșate în timpul unui șoc anafilactic. Acestea descriu un mecanism anterior necunoscut în care o celulă imună nou identificată minează, în principiu, vasele de sânge pentru alergeni și apoi utilizează un mecanism neobișnuit pentru a livra rapid alergenii pe cale sanguină către celulele mastocite.

Când cineva are o alergie severă, efectele care amenință viața sunt aproape instantanee - erupție pe piele, leșin, respirație greoaie, puls slab, inima bate ca la curse.

Acest răspuns - șoc anafilactic - are o cauză directă și un efect. Dar procesul care a stat la baza acestui răspuns a fost un puzzle fiziologic până acum: Cum se întâmplă această reacție masivă atât de repede?

Cum se declanșează alergia

Cercetătorii de la Duke Health, într-un studiu publicat în numărul din noiembrie al revistei Science, au folosit modele pe șoareci pentru a urmări modul în care celulele imune sunt declanșate în timpul șocului anafilactic. Acestea descriu un mecanism anterior necunoscut în care o celulă imună nou identificată minează, efectiv, vasele de sânge pentru alergeni și apoi utilizează un mecanism neobișnuit pentru a livra rapid alergenii pe cale sanguină către celulele mastocite.
Descoperirea poate deschide linii inovatoare de atac pentru a opri această supra-reacție mortală care afectează una din 50 de persoane, pe an, în Statele Unite.

Constatarea principală este că celulele dendritice, care sunt jucători cheie în dezvoltarea alergiei, joacă, de asemenea, un rol direct în declanșarea unui șoc anafilactic”, a declarat dr. Soman N. Abraham, doctor în medicină, profesor la Departamentele de patologie, imunologie, genetică moleculalră și microbiologie și membru al Programului în Boli Infecțioase Emergente, de la Universitatea Națională Duke din Singapore.

Se înțelege că celulele mastocite sunt principalii actori ai reacțiilor anafilactice, deoarece aceștia se angajează în ceea ce se numește degranulare - eliberarea histaminelor și a altor substanțe inflamatorii în sânge, ceea ce duce la șocuri sistemice. Dar nu a fost anterior cunoscut cum mastocitele, care sunt situate în afara sistemului vascular, sunt alertate la un alergen care circulă în sânge.

Celulele care transmit prea repede alergenii

Ceea ce au observat Abraham și colegii săi a fost un subset nou identificat de celule dendritice situate pe suprafața exterioară a vaselor de sânge. Folosind proeminențe asemănătoare sondelor, numitele dendrite care forează vasele de sânge, prelevează continuu sângele pentru invadatorii străini.

Atunci când dendritele simt alergenii transportați de sânge, alertează celulele mastotice vecine de prezența invadatorului. Această comunicare este neobișnuită, implicând un proces de economisire a timpului de predare a alergenului prin micro-vezicule, mici bule acoperite cu alergen, care sunt scoase din suprafața celulelor dendritice.

În plus fata de capacitatea lor de a internaliza, de a procesa și a prezenta antigeni celulelor imune, celulele dendritice par să distribuie în mod activ antigenele pe care le-au achiziționat celulelor imunitare învecinate, chiar înainte de a fi internalizate”, a spus cercetătorul principal Hae Woong Choi.

Deoarece aceste vezicule purtătoare de alergen iau contact cu celulele mastocite în sistemul vascular al organismului, în fluxul sanguin se eliberează un torent de mediatori inflamatori, rezultând rapid un șoc anafilactic.

Pentru a demonstra în continuare rolul critic al celulelor dendritice în promovarea șocului anafilactic, cercetătorii au reușit să epuizeze aceste celule la șoareci, reducând reacția alergică. Această nouă observație ar putea conduce la dezvoltarea de noi terapii care vizează celulele dendritice, se arată într-un material dat publicității de Duke-National University din Singapore.

Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel