Oreion. Simptome și vaccinuri eficiente

Bianca Ştefan / 08 aug 2018 / 13:46
Oreionul este foarte contagios
Oreionul este foarte contagios

Oreion este o infecție provocată de un virus și se răspândește de la om la om prin contact direct sau prin picături de aer. Se numește uneori parotită infecțioasă și afectează în primul rând glandele salivare.

Simptomele inițiale sunt de obicei nespecifice, cum ar fi dureri de cap, stare generală de rău și febră, urmate în decurs de o zi de umflarea glandelor parotide (salivare).

În general, oreionul este o boală ușoară a copilului, care afectează cel mai adesea copiii cu vârste cuprinse între cinci și nouă ani. Cu toate acestea, virusul oreion poate afecta și adulții, iar când se întâmplă, este posibil ca respectivele complicații să fie grave. Complicațiile de oreion pot include meningita (în până la 15% din cazuri), orhita și surditatea. Foarte rar, oreionul poate provoca encefalită și leziuni neurologice permanente.

Vaccinuri împotriva oreionului

Vaccinurile sigure și eficiente împotriva oreionului au fost disponibile începând cu anii 1960. Vaccinul este cel mai adesea încorporat în programele naționale de imunizare într-un vaccin combinat rujeolic-urlian-rubeolic (MMR). În țările în care imunizarea pe scară largă împotriva oreionului a fost pusă în aplicare, incidența bolii a scăzut dramatic.

Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății recomandă strategii de integrare pentru a controla oreionul cu obiectivele prioritare existente ale controlului sau eliminării rujeolei și rubeolei. Odată ce a fost luată decizia de a include vaccinul împotriva oreionului, este încurajată utilizarea vaccinului MMR combinat.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.23
YesMy