Pacienții neasigurați ajung la spital când e prea târziu. Liliana Tuță: Trebuie găsită o soluție pentru ei. Avem armamentarium să acționăm împotriva bolii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Pacienții neasigurați - Foto: Freepick
Pacienții neasigurați - Foto: Freepick

Pacienții neasigurați, cei mai predispuși să ajungă la spital când e prea târziu, de aceea trebuie găsite soluții pentru ei și pentru depistarea precoce a bolilor.

Aproximativ una din zece persoane suferă de o boală cronică de rinichi în diverse stadii iar prevenţia reprezintă un prim pas într-o abordare sustenabilă.

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății au anunțat lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi.

"Vreau să subliniez faptul că este foarte important că de această dată ne-am reunit, am stat tot la aceeași masă, colegii de la Societatea Română de Nefrologie, Societatea Națională Medicina Familiei, Ministerul Sănătății, Casa Națională, așa că este o colaborare foarte strânsă și e clar că va avea succes.

Noi am început această campanie de depistare precoce, de fapt va începe în mod oficial în luna iulie când vor apărea noile prevederi ale contractului cadru și când analizele despre care se discuta de depistare precoce a bolii cronice de rinichi prin acea analiză la urină raport albumină, creatină urinară și creatină serică cu determinare a ratei de filtrare glomerulară, care exprimă cam cât % din rinichi mai funcționează, respectiv în acel moment.

V-am spus că începe din luna iulie, dar am profitat anul acesta și ca în fiecare an încercăm să profităm de Ziua Mondială a Rinichiului și să creștem gradul de conștientizare a populației asupra bolii cronice de rinichi și asupra bolilor de rinichi în general.

3. -imagine fara descriere- (pacientii-neasigurati-ajung-la-spital-cand-e-prea-tarziu--liliana-tuta-trebuie-gasita-o-solutie-pentru-ei--avem-armamentarium-sa-actionam-impotriva-bolii_18406400.png)

Dar pentru că am vorbit despre toate bolile de rinichi, acute și cronice, de diverse cauze, este foarte mult și o informație foarte stufoasă pentru populația care oricum nu știe foarte, foarte multe lucruri despre nefrologie și despre boala de rinichi în general, tocmai pentru că este o boală atât de silențioasă până în stadii destul de avansate, am zis să începem cu ceea ce este mai frecvent în populație și așa că am pornit de la premiza căutării populației vulnerabile, populație care face boală cronică de rinichi mai frecvent și care de obicei, din păcate, este depistată în stadii foarte avansate sau dacă se prezintă întâmplător la spital pentru alte patologii și se fac testele care includ și creatinina serică.

De durat, cât va dura, din moment ce intră în lumea contractului-cadru va dura cât contractul cadru și eventual poate va deveni și mai larg, cu potențial de a descoperi și alte boli și de a le monitoriza. Oricum, în acest contract-cadru sunt puse nu numai premizele diagnosticării precoce a bolii cronice de rinichi, dar și tratamentul unor boli care nu sunt foarte rare boli imune care afectează rinichiul, supravegherea acestora cu medicația respectivă.

Noi sperăm să dureze pentru totdeauna și să includă cât mai multe posibilități de a depista în mod gratuit această boală frecventă în populație.

Se pare că 10% din populația globului și deci și a României ar fi afectată de această boală. Practic, mai 1 din 10 sunt descoperiți în stadii precoce, astfel încât să noi putem interveni cu medicații specifice pe care le avem acum, apărute în ultimul an. Avem armamentarium cu care să acționăm și să încetinim această progresie a bolii cronice de rinichi ca bolnavii să ajungă mai târziu sau deloc către dializă sau transplant de rinichi. Sperăm că totul va fi în regulă, împreună cu medicii de familie care sunt esențiali pentru această depistare și bineînțeles cu colegii noștri de la cardiologie, diabetologie, medicină internă, reumatologie și toate celelalte boli care pot avea pacienți cu boală cronică de rinichi", a declarat prof. Univ. Dr. Liliana Tuță, Prorector Universitate "Ovidius" Constanța, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării"

Pacienții neasigurați, cei mai predispuși să ajungă la spital când e prea târziu: Trebuie găsită o soluție pentru cei neasigurați

 

Întrebată dacă pacienții care ajung în spital la un medic specialist cardiolog, diabetolog ajung deja în stadii avansate de boală, medicul a spus că nu întotdeauna. 

"Ajung în spital pentru diverse alte patologii sau ajung în camerele de urgență ale spitalelor. Asta se întâmplă, din păcate, cu majoritatea pacienților care nu sunt asigurați, astfel că ar trebui să găsim soluții, apropo de cei 10% din populația generală. Sunt foarte mulți și sloganul de anul acesta a Zilei Mondiale a Rimicului este să fii pregătit pentru tot ceea ce este neașteptat, bine, referindu-se la alte condiții economice, politice ș.a.m.d. dar nu numai la acest lucru.

Trebuie să fim pregătiți pentru tot ce este neprevăzut și să îi protejăm pe cei cu vulnerabili.

Ori din păcate, cei vulnerabili care ajung târziu la spital vin din teritoriu, în general pacienți neasigurați, care eventual se prezintă și ei o dată la un an, doi-trei la urgență, sunt descoperiți într-un stadiu ceva mai precoce, dar ei pleacă apoi în teritoriu, tot neasigurați, nu sunt nici de internat și se pierd din evidență și revin după un an, doi, trei gata de intrat la dializă.

Pentru acest lucru salut ideile colegilor noștri de la diferite Universități de Medicină și Farmacie din țară, în primul rând cei din București, că știu că au demarat această campanie și noi vrem să ne alăturăm și celelalte Universități din țară sau facultăți de medicină, acele caravane care se duc și depistează în teritoriu precoce aceste teste simple, o să găsim soluții prin proiecte ca să putem să ajungem și la cei vulnerabili, care nu au medic de familie și care nu vor veni să se testeze.

Mulți dintre ei au hipertensiune și nici nu știu. Pur și simplu îi doare capul și iau și o pastilă de durere de cap și stau cu hipertensiune mulți ani, iar cu diabet nu mai spunem.

Colegii de la diabet văd pacienți deja care vin aproape orbi și au toate complicațiile diabetului.

Trebuie găsită o soluție pentru cei neasigurați, mulți din teritoriu, care sunt populație vulnerabilă și sunt mulți care au și boală cronică de rinichi", a mai spus Dr. Liliana Tuță.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel