Pașaportul de vaccinare. Recomandările Consiliului Europei pentru respectarea drepturilor omului

DCMedical Team |
Data publicării:
Vaccin COVID-19 de la Johnson&Johnson. Foto: Johnson&Johnson
Vaccin COVID-19 de la Johnson&Johnson. Foto: Johnson&Johnson

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, avertizează, într-un document trimis statelor membre ale UE, asupra modului în care va fi folosit pașaportul de vaccinare.

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, subliniază, într-un document publicat miercuri, 14 aprilie, pentru guvernele din întreaga Europă, standardele relevante ale drepturilor omului pentru abordarea problemei „pașapoartelor de vaccin”.

Documentul, trimis tuturor celor 47 de membri ai Consiliului Europei la 31 martie, pune accentul pe importanța ”intensificării eforturilor de producere și administrare a vaccinurilor în mod egal, în conformitate cu cerințele Convenției privind drepturile omului și biomedicină (Convenția de la Oviedo), astfel încât restricțiile privind libertățile individuale să poată fi revizuite treptat ca imunitate mai largă se realizează în rândul populațiilor”.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, documentul mai punctează ”că în lupta împotriva pandemiei Covid-19, în special în contextul călătoriilor, merită cu siguranță să luați toate măsurile necesare pentru a armoniza sau a facilita procesul de certificare a faptului că cineva este vaccinat, imun sau fără infecții - cu condiția ca datele sunt protejate și se iau măsuri pentru prevenirea falsificării”.

”Pe de altă parte, utilizarea unor astfel de date de certificare sau imunizare în scopuri non-medicale pentru a acorda acces privilegiat și exclusiv la drepturi ridică multe întrebări legate de respectarea drepturilor omului și ar trebui luată în considerare cu prudență.

Documentul se concentrează pe patru teme: Baza pentru obligația statelor de a oferi acces la imunizare; certificate de vaccinare sau „pașapoarte de vaccin” și utilizarea acestora; Confidențialitate și protecția datelor, securitate și riscuri pentru sănătatea publică. Aceste aspecte sunt esențiale pentru activitatea desfășurată de Comitetul pentru bioetică și de Comitetul consultativ al Convenției privind protecția datelor. Consiliul Europei pune la dispoziția statelor membre instrumente și expertiză pentru a se asigura că criza nu subminează valorile și principiile noastre comune, care este chiar scopul proiectului de cooperare privind protejarea drepturilor omului în domeniul sănătății în timpul crizelor de sănătate”, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel