Pelerinaj la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva: 500 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale

Mii de pelerini se închină la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Foto: AGERPRES
Mii de pelerini se închină la racla Sfintei Cuvioase Parascheva. Foto: AGERPRES

Aproximativ 500 dintre pelerinii aflaţi în această perioadă la Iaşi pentru a se închina la raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi Sfântului Spiridon au avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Au fost înregistrate 495 de cazuri, dintre care 138 de persoane au fost transportate la Spitalul Sf. Spiridon, Spitalul de Neurochirurgie sau Institutul de Boli Cardiovasculare, anunță Agerpres. 

În prezent, aproximativ 40.000 de persoane se află la rând aşteptând să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva în ziua în care Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ziua acesteia, timpul de aşteptare fiind de peste 24 de ore. În cursul nopţii, cei care au stat la rând au primit pachete cu mâncare şi ceai din partea autorităţilor locale, reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a unor asociaţii şi organizaţii ori din partea localnicilor.

De vineri dimineaţa, de la ora 6,00, când a început pelerinajul, pe la baldachinul în care se află raclele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Spiridon au trecut peste 100.000 de pelerini, numărul fiind un record al ultimilor ani.

Luni dimineaţa, în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se află peste 3.000 de persoane, iar pe străzile din apropierea lăcaşului de cult staţionează 98 autocare şi 95 microbuze. Pe pietonalul de lângă Mitropolia Moldovei şi Bucovinei se află peste 15.000 de persoane care ascultă slujba liturgică oficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, alături de 21 de arhierei, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva. Pe aceeaşi scenă pe care se oficiază slujba liturgică sunt prezenţi şi Nectarie, mitropolit Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Protos), Nathanael, mitropolit de Amantia, Petru, arhiepiscopul Chişinăului, mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei.

Pelerinajul la racla Sfintei Cuvioasei Parascheva, mai ales în ziua de 14 octombrie, este continuu încă din secolul XVII, de pe vremea domnitorului Vasile Lupu. Moaştele Sfintei au fost aduse la Iaşi pe data de 13 iunie 1641. De atunci, Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei şi a celor năpăstuiţi. Nici măcar în timpul regimului comunist pelerinajul nu a fost oprit. În 1955, BOR a declarat generalizarea cultului, adică cinstirea Sfintei se face în întreaga ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel