Perfuzia: ce este, când se pune: Pacienții se supără că medicul nu le pune perfuzie. Dacă nu ai nevoie, foarte bine! Nu-i de glumit cu infecțiile intraspitalicești

Perfuzia - Foto: Freepick @eugene1978 @kuprevich
Perfuzia - Foto: Freepick @eugene1978 @kuprevich

Ce este perfuzia și când se folosește. Pacienții trebuie să înțeleagă ceva: "Dacă nu trebuie să pui perfuzie, nu pune perfuzie".

Terapia prin perfuzie este atunci când primiți medicamente prin intermediul unui ac sau al unui cateter. Unele medicamente nu pot fi administrate pe cale orală, deoarece își pierd eficacitatea atunci când sunt expuse la sistemul digestiv. Terapia prin perfuzie este utilizată atunci când nu există o terapie orală comparabilă sau când nu puteți lua medicamente pe cale orală.

În plus, perfuzia este o modalitate de administrare a medicamentelor într-un ritm controlat.

"O lege simplă în medicină: dacă nu trebuie să pui perfuzie, nu pune perfuzie. Acum dezvoltăm.

Unii pacienți solicită perfuzii pentru „întărire” sau spun că dacă pe perioada internării nu li s-a pus măcar o perfuzie, medicul curant nu i-a tratat cum trebuie.

Perfuzia e văzută net superioară tratamentului cu pastile, automat foarte eficientă, puternică, de ținut minte.

În realitate, perfuziile puse fără indicație precisă nu fac decât să complice lucrurile, crescând riscul de contractare a unor bacterii pe la locul de inserție al branulei.

Perfuzia endovenoasă (prescurtat PEV) trebuie să rămână o opțiune DOAR pentru cazurile în care administrarea pe gură a tratamentului este imposibilă sau ineficientă.

VEZI ȘI: Ce să NU faci niciodată când e Mercur retrograd. Cum îți afectează sănătatea și cum SCAPI de efecte. Ai simțit ASTA? Simulescu: Vom descoperi cele mai grave boli

Medicul cântărește atent fiecare caz.

Dacă pe perioada internării un pacient nu a trebuit să suporte o branulă și niște perfuzii, este foarte bine! Nu trebuie să se supere, să considere terapia slabă sau medicul dezinteresat de caz.

PEV rămâne pentru situațiile speciale.

Vă rog să înțelegeți acest lucru și să-l tratați cu maximă seriozitate. Nu-i de glumit cu infecțiile intraspitalicești!", a scris medicul Vasi Rădulescu pe pagina sa de Facebook.

Ce este mai exact terapia prin perfuzie?

Terapia prin perfuzie este atunci când primiți medicamente prin intermediul unui ac sau al unui cateter, de obicei intravenos (IV). Alte tipuri de terapie prin perfuzie includ:

- epidurală

- intramusculară

- subcutanată

Dacă ați petrecut vreodată timp într-un spital, probabil că ați avut o perfuzie pentru a vă asigura că rămâneți hidratat și pentru a vi se administra rapid alte medicamente, dacă este necesar. Acesta este un tip de terapie prin perfuzie. La fel și o pompă de insulină care eliberează insulină chiar sub piele.

Terapia prin perfuzie poate fi folosită și pentru a administra nutriție, precum și multe tipuri de medicamente, inclusiv:

- antibiotice

- antiemetice

- antifungice

- antivirale

- produse biologice

- factori de sânge

VEZI ȘI: Aragazul, nociv și interzis în UE. Cum distruge întreaga lume. Atenție la asta când gătești. Paparau: Asta reduce oxigenul respirat! În România mulți se încălzesc direct la flacăra aragazului

- chimioterapie

- corticosteroizi

- hormoni de creștere

- înlocuirea imunoglobulinei

- imunoterapie

- medicamente inotropice pentru inimă

Terapia prin perfuzie este, de asemenea, adesea utilizată pentru că permite o dozare controlată. Unele tipuri de chimioterapie, de exemplu, trebuie să fie picurate încet în fluxul sanguin. Alte medicamente trebuie să ajungă rapid în fluxul sanguin în situații de viață și de moarte, cum ar fi:

- șocul anafilactic

- atac de cord

- otrăvire

- accident vascular cerebral (AVC)

Pentru ce se folosește perfuzia

 

Chimioterapia este un tratament obișnuit pentru multe tipuri de cancer. În timp ce unele chimioterapii sunt administrate pe cale orală, multe trebuie administrate prin perfuzie. În unele cazuri, medicamentele de chimioterapie sunt injectate în coloana vertebrală sau într-o anumită parte a corpului.

Terapia prin perfuzie permite administrarea medicamentelor de chimioterapie direct în fluxul sanguin. De asemenea, vă permite să primiți medicamente împotriva grețurilor și alte medicamente fără a fi nevoie de mai multe ace.

Terapia prin perfuzie nu este însă doar pentru cancer. Este, de asemenea, utilizată în tratamentul pentru:

- tulburări autoimune

- insuficiență cardiacă congestivă

- deshidratare

- deficiențe imunitare

- infecții care nu răspund la antibioticele orale

- durere

Poate administra medicamente puternice pentru afecțiuni precum:

- boala Crohn

- colita ulcerativă

- lupus

- psoriazis

- artrită psoriazică

- artrită reumatoidă

De asemenea, poate administra medicamente pentru o mare varietate de afecțiuni. Iată doar câteva dintre acestea:

- factori de coagulare a sângelui pentru hemofilie

- terapie de înlocuire a imunoglobulinei pentru hipergammaglobulinemie

- un "cocktail" de medicamente pentru migrenă

- corticosteroizi și alte medicamente pentru scleroza multiplă

- plasmă bogată în trombocite pentru osteoartrită

- bisfosfonați pentru osteoporoză

- insulină pentru diabetul de tip 1

- tulburări de hipercoagulare care pot provoca formarea de cheaguri de sânge

- infecții grave, cum ar fi celulita, pneumonia și septicemia, potrivit Healthline.

VEZI ȘI: Infecție urinară: simptome, cauze, tratament. Cum apare CISTITA și cum trebuie să te ștergi corect: Nu orice usturime sau urinare frecventă este o infecție urinară!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel