Oxid de etilenă, pesticidul identificat în înghețată. Cauzează cancer

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
pesticid - FOTO: Freepick
pesticid - FOTO: Freepick

O cantitate uriașă de oxid de etilenă, un pesticid, a fost identificată într-un sortiment de înghețată. Folosirea acestui pesticid este interzisă din anul 1991.

Cu aproape 2000 de ori a fost depășită limita detectabilă a oxidetului de etilenă într-un sortiment de înghețată, anunță Asociația Pro Consumatori. Potrivit specialiştilor, ar conţine un pesticid, oxidul de etilenă, care conform unei alerte emise de Comisia Europeană, este interzis în Uniune pentru că este cancerigen. 

”De 1970 de ori a fost depașită limita detectabilă a oxidului de etilenă (0,01mg/kg) din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie!!!Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor ne-a comunicat faptul că oxidul de etilenă din înghețata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare în urmă cu 3 săptămâni din cele 1906 magazine a avut valori cuprinse între 1,7 mg/kg și 19,7 mg/kg.

Astfel, situația magazinelor din care s-au retras cantități neprecizate de înghețată Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezintă astfel: Mega Image retrageri de la comercializare din 1323 de magazine, Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine, Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine, Profi retrageri de la comercializare din 139 de magazine, Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine, Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine și Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.

În Uniunea Europeană oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezența acestuia în furaje și alimente. În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanță de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid și virucid.Oxidul de etilenă este clasificat de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac și cancer de sân) și toxic pentru funcția de reproducere”, arată Asociația Pro Consumatori.

Vezi și: Moartea unui adolescent de 14 ani, șansă la viață pentru 5 pacienți. ANT: O dramă care schimbă definitiv viața familiei, a devenit sursa vieții

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu miros eteric; este clasificat ca substanţă mutagenă de categoria 1B, ca substanţă cancerigenă de categoria 1B și ca substanță toxică pentru reproducere de categoria 1B în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor. 

Ioan Ponea, director executiv la DSVSA Vaslui, explică ce efecte are oxidul de etilenă.

”Nu este aprobat ca substanță activă pentru utilizarea în produsele de protecție a plantelor în Uniunea Europeană, conform datelor furnizate în baza de date a UE privind pesticidele:

Gestionarea generală a riscurilor la nivelul Uniunii Europene, în urma depistării  oxidului de etilenă în anumite produse alimentare. 

Contaminarea produselor alimentare cu oxid de etilenă constituie un risc grav pentru sănătatea umană având în vedere cele menţionate mai sus, respectiv clasificarea oxidului de etilenă ca substanţă mutagenă, cancerigenă şi toxică şi faptul că nu este definit nivelul sigur de expunere a consumatorilor la această substanţă.

Prin urmare pentru a proteja sănătatea umană în cazul determinării oxidului de etilenă într-un produs - materie primă la un nivel peste LOQ, luând în considerare şi incertitudinea de măsurare a metodei analitice, produsul este considerat neconform cu legislația UE, nu poate fi introdus pe piață și nu este permis să fie utilizat ca ingredient pentru producția de alimente și furaje. Prezenţa oxidului de etilena în aceste produse trebuie raportată fără întârziere în RASFF.

În cazul în care produsul contaminat a fost utilizat pentru producția de alimente sau furaje, alimentele sau furajele trebuie urmărite pe trasabilitate și nu pot fi introduse pe piață sau în cazul în care sunt deja introduse pe piață, trebuie retrase de la comercializare și rechemate de la consumatori. (art 20 al R CE 396/2005), arată Ioan Ponea, pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel