Pierderea progresivă a vederii, tratament nou care oprește boala

Dana Lascu |
Data publicării:

O nouă formă de terapie poate opri sau chiar inversa o formă rară de pierdere progresivă a vederii care până acum a dus în mod inevitabil la orbire. Această abordare hiper-orientată oferă speranță persoanelor care trăiesc cu ataxie spinocerebeloasă de tip 7 (SCA7) și validează o nouă formă de terapie cu potențialul de a trata bolile neurogenetice în mod eficient și cu mult mai puține efecte secundare decât alte medicamente.

O nouă formă de terapie poate opri sau chiar inversa o formă de pierdere progresivă a vederii care până acum a dus în mod inevitabil la orbire. Această abordare hiper-orientată oferă speranță persoanelor care trăiesc cu ataxie spinocerebeloasă tip 7 (prescurtat SCA7) și validează o nouă formă de terapie cu potențialul de a trata bolile neurogenetice în mod eficient și cu mult mai puține efecte secundare decât alte medicamente. Detalii despre această terapie, descoperită de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității Duke, apar în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine.

Boală neurodegenerativă însoțită de orbire

Ataxia este o afecțiune neurologică ce îl face pe individ incapabil să coordoneze mişcările musculare. Ataxia spinocerebeloasă tip 7, o boala moștenită neurodegenerativă, este însoțită de degenerare retiniană.

Senior-autorul noii terapii, doctorul în medicină dr.Al La Spada, și colegii săi de la Duke, au tratat șoareci cu SCA7. Oamenii sau șoarecii cu SCA7 au repetări ale tripletului CAG în gena Ataxin-7. Aceste repetări conduc la producerea de proteine Ataxin-7 cu un tract de glutamină expandat; proteinele în cauză se transformă în forme incorecte (tridimensionale, care sunt nefuncționale și rezistente la distrugere) și se acumulează în neuronii retinieni, ducând la dispariția lor.

Echipa lui La Spada a evaluat o formă de terapie cunoscută sub numele de oligonucleotide antisens (ASOs) pentru această afecțiune. ASO sunt piese sintetice unice de ADN care se leagă de moleculele ARN specifice - în acest caz, ARN-ul format prin excesul de CAG repetat în gena Ataxin-7. Celula poate apoi să găsească și să distrugă molecula de ARN legată înainte de a codifica proteina malformată care duce la pierderea vederii.

Țintește proteinele malformate

ASO oferă o abordare promițătoare deoarece țintesc direct proteinele dăunătoare produse de tulburări genetice înainte ca acestea să poată fi exprimate. Spinraza, o terapie utilizată în prezent pentru pacienții cu atrofie musculară spinală cu debut infantil, utilizează o tehnică similară și s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea pierderii neuronilor motorii și îmbunătățirea simptomelor în această stare.

Echipa de cercetători a sintetizat ASO care se potriveau cu ARN produs de Ataxina-7 la șoareci. Apoi, au injectat ASO în umoarea vitroasă în câte un ochi de la șoarecii cu SCA7 și o soluție salină în celălalt ochi. Ochii tratați cu ASO au prezentat o îmbunătățire a funcției vizuale în comparație cu ochii-martori, la 4 și 6 săptămâni după tratament.

În evaluarea implicațiilor terapeutice ale acestei lucrări, Dr. La Spada a remarcat că „SCA7 este o boală rară, dar este cauzată de acumularea unei proteine malformate, la fel ca în cazul bolii Parkinson sau a bolii Alzheimer. Prin dezvoltarea ASO pentru tratarea degenerării retinei în SCA7, nu numai că vom crea o nouă terapie puternică pentru a trata această boală rară, ci și vom avea ocazia de a evalua această strategie terapeutică într-un sistem (ochiul) care este ușor accesibil și în care răspunsul la tratament poate fi monitorizat, definit, cuantificat obiectiv".

Unul din jumătate de milion de oameni are SCA7

Echipa a efectuat, de asemenea, evaluări oftalmologice pe doi pacienți umani cu SCA7 și a monitorizat progresia degenerării retinei pentru a înțelege mai bine modul în care se dezvoltă boala.

SCA7 este o afecțiune neurodegenerativă dominantă autozomală care afectează aproximativ unul din 500.000 de indivizi. Este una dintre cele nouă boli recunoscute de poliglutamină cauzate de excesul de repetări ale nucleotidei CAG; altele includ boala Huntington, precum și șase alte forme de ataxie spinocerebeloasă, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Duke.

Persoanele cu SCA7 dezvoltă simptome neurologice și vizuale progresive care pot să apară oricând, din copilărie până la vârsta mijlocie. În prezent, niciun tratament nu încetinește sau nu oprește cursul bolii.

Studiul care a dus la dezvoltarea noii terapii poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel