Pregătiri: stocuri de urgență medicală pentru epidemii și scanere termice pentru aeroporturile din țară

Adisa Codruț / 05 feb 2020 / 00:19
Aeroporturile din Indonezia au deja astfel de scannere termice care văd imediat dacă o persoană are temperatura mai mare de 38 de grade. Foto: antaranews.com
Aeroporturile din Indonezia au deja astfel de scannere termice care văd imediat dacă o persoană are temperatura mai mare de 38 de grade. Foto: antaranews.com

Guvernul a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi măsurile privind instituirea carantinei. De asemenea, vor fi achiziționate scanere termice pentru aeroporturi.

Guvernul a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi măsurile privind instituirea carantinei printr-o ordonanţă de urgenţă care prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru dotarea celor 16 aeroporturi din ţară.

"S-a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziţia produselor stocurilor de urgenţă medicală se va realiza potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această ordonanţă Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului de Finanţe ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru", a declarat după şedinţa de guvern ministrul afacerilor interne, Marcel Vela.

El a adăugat că prin această OUG este abilitat ministrul Sănătăţii să decidă "instituirea carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate ca măsură de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor în cazul epidemiilor, pandemiilor sau situaţiilor de urgenţă de sănătate publică internaţională declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii".

"În următoarele 45 de zile, prin ordin comun al Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii, se vor aproba un nomenclator al produselor de stocuri de urgenţă medicală şi metodologia de utilizare, de scoatere şi de dare în folosinţă gratuită, totodată, fiind prevăzută şi reîntregirea stocurilor", a spus Vela, citat de agerpres.ro.

Ministrul a mai menţionat că OUG prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru a dota aeroporturile din Bucureşti şi din ţară. "Cinci pentru Aeroportul Henri Coandă Bucureşti şi câte două pentru celelalte aeroporturi, unul pentru fluxul de intrare şi unul pentru fluxul de ieşire", a precizat el. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy