Prof dr Alina Tănase despre profesorul Istvan Benedek: „A fost absolut special. E foarte trist pentru noi!

Angela Sabău |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Alina Tănase
Prof dr Alina Tănase

Prof. dr. Istvan Benedek, fostul șef al Secției Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, medicul care a efectuat primul transplant medular la un adult în România, s-a stins azi din viață, în urma infecției cu COVID-19. Prof. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular, a vorbit despre ce înseamnă această pierdere pentru lumea medicală.

Prof. dr. Istvan Benedek, fostul șef al Secției Clinice de Hematologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș este cel care a efectuat primul transplant de măduvă la un bolnav adult în România. El s-a stins din viață astăzi, în urma infecției cu COVID-19. Dr. Benedek Istvan era internat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și urma să împlinească vârsta de 72 de ani în luna octombrie. 

Prof. dr. Alina Tănase, președintele Societății Române de Transplant Medular, a vorbit pentru DC Medical despre ce a însemnat prof. dr. Benedek pentru transplantul medular românesc.

„A fost unul din fondatorii transplantului medular în România. În 2001 s-a început în toate cele trei centre: București, Timișoara și Târgu Mureș, s-au început procedurile de transplant și dânsul a condus programul de transplant începând de atunci. E foarte trist pentru noi, fiind unul din fondatorii acestei specialități, a fost un coleg și partener din ultimii 20 de ani cu care am încercat să promovăm, să creștem această subspecialitate.

Am crescut mult ca proceduri în ultimii 10 ani, față de cum am început în anii 2000, după anii 2010, 2012, lucrurile s-au schimbat foarte mult. De-a lungul timpului, fiecare centru a încercat să facă mai multe tipuri de proceduri, să încerce să facă procedura în mai multe boli, la Târgu Mureș s-a început de exemplu transplant medular în scleroza multiplă și în bolile autoimune. Ei au deschis acest drum în România, o mulțime de lucruri și de proiecte au fost derulate împreună cu profesorul Benedek. Pentru lumea medicală e o pierdere mare, iar pentru noi, ca și comunitate medicală mică, a fost absolut special”, a spus ea.

Prof. dr. Alina Tănase a lucrat în multe proiecte alături de regretatul profesor Benedek. „Făcând aceeași specialitate, sigur că ne-am intersectat de foarte multe ori și am avut proiecte comune. Am înființat Societatea Română de Transplant în parteneriat, întotdeauna evenimentele educaționale au fost în parteneriat. Suntem o comunitate mică”, a mai arătat ea.

Despre transplantul medular, medicul mai spune că „este o procedură care salvează vieți. Sunt multe boli hematologice care nu au șansă de curabilitate fără transplant medular.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel