Proiect pilot pentru tratarea tuberculozei în ambulatoriu, la Spitalul Marius Nasta

Dana Lascu |
Data publicării:
Tuberculoza, control
Tuberculoza, control

În proiect de ordin de ministru al Sănătății prevede demararea unui proiect pilot de diagnosticare și tratare în ambulatoriu a pacienților cu tuberculoză în policlinicile Institutului Marius Nasta din sectoarele 4,5 și 6 ale Capitalei. 

Un proiect de ordin al ministrului Sănătății, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului, prevede ca, în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România", finanțat de Fondul Global, să fie demonstrată fezabilitatea diagnosticării și tratării pacienților cu tuberculoză în dispensarul de pneumoftiziologie.

Pentru a arăta acest lucru, autoritățile vor organiza un proiect pilot de tratare a pacienților în dispensarele TB (din sectoarele 4,5 și 6) aparținând Institutului de Pneumoftiziologie „Marus Nasta" din Capitală, cu obiectivul „de a crește capacitatea acestora de a gestiona pacienții cu tuberculoză, evitând spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare", după cum se arată în motivația proiectului.

Proiectul pilot se va desfășura în perioada ianuarie –decembrie 2020.

Obiectivele operaționale ale proiectului pilot sunt:

- tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București și

- asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu.

Rata de succes așteptată în urma tratamentului ambulatoriu este de 85% (pacienți cu succes terapeutic – vindecați și tratament complet, conform definiției) și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%.

Toate persoanele suspecte sau confirmate cu tuberculoză, participante în proiectul pilot, beneficiază de toate drepturile prevăzute în cadrul Programului Național de Control al Tuberculozei. De asemenea, ordinul mai prevede ca, pe parcursul proiectului pilot să fie realizate trimestrial evaluări privind derularea acestuia de către echipa de experți contractați în acest scop de Fundația Romanian Angel Appeal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel