Proiectul privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, APROBAT. Lista de medicamente gratuite și compensate, EXTINSĂ

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
Proiectul privind aprobarea programelor naţionale de sănătate FOTO: Unsplash @myriam zilles
Proiectul privind aprobarea programelor naţionale de sănătate FOTO: Unsplash @myriam zilles

Ce modificări sunt în programele naționale de sănătate? Ministerul Sănătății extinde lista de medicamente gratuite și compensate și introduce programe de screening.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au propus, iar Executivul a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind aprobarea programelor naţionale de sănătate. 

Schimbări

Documentul stabilește cadrul legislativ pentru continuarea activităților din cadrul programelor naționale de sănătate aflate în derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Vor fi introduse noi programe și activități și se va renunța la altele care, în urma evaluării, nu și-au mai dovedit eficiența.

Conform actului normativ, Ministerul Sănătăţii va asigura coordonarea, derularea şi finanţarea din bugetul MS a 13 programe naționale de sănătate publică, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va derula și finanța din Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate 15 programe naționale de sănătate curative.

Programul național de screening

În cadrul programelor naționale de sănătate derulate de Ministerul Sănătății s-a introdus Programul naţional de screening organizat pe baze populaționale pentru boli cronice cu impact asupra sănătății publice cu:

a) Subprogramul de screening  pentru cancerul de col uterin;

b) Subprogramul de screening pentru cancerul de sân;

c) Subprogramul de screening  pentru cancerul colorectal;

d) Subprogramul de screening pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfășoară în regim pilot finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Acest demers este motivat de asigurarea implementării obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus în România prin Planul Național de combatere a Cancerului. 

Introducerea RegIntermed

Programul naţional de management al registrelor naţionale a încetat fiind înlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sănătate- RegIntermed” finanțat din fonduri externe nerambursabile.

Programul naţional de PET-CT

În cadrul programelor derulate de către CNAS s-a înființat Programul naţional de PET-CT,  realizându-se o extindere a accesului la această investigaţie.

Valoarea bugetului aprobat

Pentru implementarea programelor naționale de sănătate publică, în anul 2022, bugetul aprobat este în sumă de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor naționale de sănătate curative sunt în sumă de 8.592.881,00 mii lei.

Decontări și compensații

Ministerul Sănătății extinde lista de medicamente gratuite și compensate prin introducerea a 34 noi molecule,  începând cu data de 1 aprilie 2022.

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat astăzi, 25 martie 2022, proiectul de Hotărâre privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând medicamentele de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi a medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate. 

A fost aprobată decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru tratarea pacienților cu fibroză chistică.

Actualizarea listei de medicamente gratuite și compensate prevede introducerea unui număr de 34 molecule noi destinate pacienților cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom). De asemenea, sunt medicamente destinate pacienților cu afecțiuni oncologice,  molecule noi pentru pacienții cu diabet zaharat, molecule pentru tratarea bolilor rare -hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și  angioedem ereditar.

 “Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave“ a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Actualizarea listei de medicamente compensate și gratuite intră în vigoare de la 1 aprilie 2022.

Noi reglementări privind pachetele de servicii și Contractul-cadru

"Începând cu data de 1 aprilie 2022 vor intra în vigoare modificările și completările la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 (pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022), aprobate astăzi de Executiv.

În scopul asigurării accesului permanent la serviciile acordate de medicii de familie, pentru a determina diminuarea perioadei de recuperare a sănătății și reducerea numărului de internări evitabile, vor fi extinse serviciile medicale acordate de medicii de familie conform curriculei de pregătire, prin introducerea de noi servicii de diagnostic și tratament, care vor putea fi acordate atât în cadrul cabinetelor medicilor de familie cât și la domiciliul pacientului sau la locul solicitării.  

Medicul de familie va putea efectua și la domiciliu sau în afara programului de lucru orice tratament injectabil sau perfuzabil necesar, în urma consultației pe care acesta o acordă pacienților din lista proprie.

De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază acordat în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice cuprinde și consultațiile și serviciile acordate de medicii de specialitate cu specialitatea clinică medicină fizică și de reabilitare în cabinetul medical.

A fost reglementat programul de activitate zilnic al bazelor de tratament, astfel încât să asigure accesul asiguraților pe o durată de minimum 35 de ore pe săptămână și minimum 5 zile pe săptămână, repartizarea acestuia pe zile fiind stabilită prin negociere cu casele de asigurări de sănătate. Pentru asigurarea individualizării serviciilor acordate în funcție de necesitățile fiecărui pacient, serviciile medicale de medicină fizică și de reabilitare în bazele de tratament se acordă numai pe baza planurilor eliberate de medicii de medicină fizică și de reabilitare aflați în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

O serie de reglementări aprobate prin actul normativ vizează derularea relațiilor contractuale între casele de asigurări de sănătate și furnizori. Astfel, a fost prevăzută posibilitatea majorării programului de lucru cu maximum 17,5 ore pe săptămână pentru fiecare medic de specialitate paraclinică, în situația în care necesarul de servicii medicale presupune prelungirea programului de lucru.

De asemenea, pentru îmbunătățirea gestionării eficiente a FNUASS au fost reglementate valorile garantate ale punctelor per capita și pe serviciu medical în asistența medicală primară și a valorii garantate a punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice. Pentru un acces cât mai bun al asiguraților la serviciile medicale prespitalicești, fondurile neconsumate până în luna decembrie a anului curent vor fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate care depășesc limitele stabilite conform programului de lucru, în mod proporțional cu numărul de puncte realizat, până la consumarea acestor sume.

„Prin actul normativ aprobat azi de Guvern vom asigura armonizarea, în mod nediscriminatoriu, a modalităților de plată pentru toate specialitățile clinice pentru care se decontează servicii realizate de medicii cu specialități clinice, deci și a medicilor de familie, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Aceste reglementări permit utilizarea în totalitate, pe parcursul unui an, a fondurilor alocate asistenței medicale primare prin legile bugetare anuale, cu destinația pentru care au fost alocate pentru serviciile efectiv realizate de către medicii de familie. De asemenea, se va asigura optimizarea accesului asiguraților la serviciile medicale în asistența medicală ambulatorie de specialitate și utilizarea eficientă a fondului alocat cu această destinație, sumele neconsumate până în luna decembrie a anului curent urmând a fi utilizate pentru plata serviciilor medicale realizate de medicii de specialitate din ambulatoriu care depășesc limitele stabilite conform programului de lucru, în mod proporțional cu numărul de puncte realizat de fiecare medic, până la consumarea acestor sume” - a declarat conf. dr. Adela Cojan, președintele interimar al CNAS.

Prin Ordin al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, până la data de 1 aprilie 2022 vor fi aprobate noile norme de aplicare a pachetelor de servicii și a Contractului-cadru", se arată în comunicatul de presă al CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel