REZIDENȚIAT 2019. Examenul, șanse uriașe să se dea pe 8 DECEMBRIE!

Dana Lascu |
Data publicării:
Examenul     FOTO: pexels.com
Examenul FOTO: pexels.com

Deputații din Comisia de Sănătate au finalizat în urmă cu câteva minute raportul necesar pentru ca proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului să fie dezbătut Camera Deputaților (CD) în procedură de urgență de la ora 16.00. Sunt șanse uriașe ca criza examenului de REZIDENȚIAT 2019 să ia sfârșit!

Mai mult de două ore a durat dezbaterea la proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului a intrat în Camera Deputaților (CD) în procedură de urgență. Dacă plenul Camerei îl votează, legea pleacă la promulgare la Președintele Klaus Iohannis. 

Cea mai mare problema era cea legată de criza examenului de REZIDENȚIAT 2019, care avea o situație incertă. În urma dezbaterii punct cu punct a proiectului de lege, pentru examenul care se va desfășura cel mai probabil pe 8 decembrie, s-a stabilit ca Ministerul Sănătății să fie unicul responsabil și semnatar al Ordinelor care reglementează efectiv desfășurarea examenului.

Astfel, Ministerul Sănătății va publica metodologia de examen, care era deja concepută și care nu mai trebuie modificată, dar va avea de modificat Ordinul care privește numărul de locuri scoase la examen. Pentru că deputații din Comisia de Sănătate au aprobat șmodificarea propusă de Senat care crește numărul de locuri scoase la examen, făcându-l egal cu numărul absolvenților de anul acesta al tuturor Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie. 

Aceste ordine au nevoie doar de semnătura ministrului Sănătății, chiar dacă este unui demis, interimar, cum e cazul acum. 

„Dacă plenul Camerei votează proiectul și se proiectul este promulgat și publicat în Monitorul Oficial, cu publicarea ordinelor de ministru până la 7 decembrie 2019, atunci se poate da examenul de rezidențiat pe 8 decembrie. Fac apel la ministrul Sănătății să modifice aceste ordine, ca termenele să poată fi respectate” a spus, în finalul dezbaterii, președintele Comisiei de Sănătate, deputatul doctor Florin Buicu. 

De asemenea, au fost a duse mai multe modificări și modului în care va fi organizat și se va desfășura examenul începând cu promoția de absolvenți din 2020, asupra cărora vom reveni ulterior. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel