România, locul al doilea în UE în ce privește administrarea dozei de rapel

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin    FOTO pexels
Vaccin FOTO pexels

România se află pe locul al doilea în Europa și al șaselea în lume, privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19.

România se află pe locul al doilea la nivelul Uniunii Europene şi pe locul şase la nivel mondial în ce priveşte administrarea celei de-a doua doze de vaccin, raportat la suta de locuitori, a anunţat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă. 
"Comparativ cu ţările membre ale Uniunii Europene, în momentul de faţă, pot să vă spun că în ceea ce priveşte numărul dozelor administrate la suta de persoane, suntem pe locul trei, cu un procent de 7,26. În ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate cu cele două doze, practic cu schema completă de vaccinare, vorbim de o rată de acoperire vaccinală de 3% din populaţia eligibilă şi suntem pe locul al doilea, alături de Danemarca; pe prima poziţie este Malta. Raportat la nivel global, România este pe locul şase în ceea ce priveşte administrarea celei de-a doua doze, practic, ca număr total de persoane vaccinate cu schemă completă raportat la suta de locuitori", a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a mai arătat că  au apărut date noi referitoare la eficienţa vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca, în urma unui studiu realizat în Scoţia pe aproximativ 5,4 milioane de persoane, dintre care peste 1,1 milioane au fost vaccinate cu prima doză, restul de 3,2 milioane fiind nevaccinate. Valeriu Gheorghiţă a declarat că datele sunt "cât se poate de bune" în ceea ce priveşte eficienţa raportat la numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 care au necesitat internare.

"Practic, ce s-a observat a fost că după un interval de aproximativ 28 de zile de la administrarea primei doze, eficienţa vaccinurilor a fost de peste 85% pentru vaccinul produs de la compania BioNTech-Pfizer şi peste 94% pentru vaccinul produs de compania Oxford-AstraZeneca în ceea ce priveşte internarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19. Aceste date, repet, sunt comparative faţă de persoanele nevaccinate, ceea ce arată două lucruri importante. Pe de o parte, este important ca la vaccinul produs de compania BioNTech-Pfizer să efectuăm rapelul la timp. De ce? Pentru că datele din monitorizare au arătat că după cele 28 de zile, rata de eficienţă scădea progresiv, deci este important să facem rapelul şi, de asemenea, confirmă încă o dată eficienţa vaccinului de la AstraZeneca faţă de formele severe de îmbolnăvire, faţă de internare şi, implicit, faţă decese prin această boală şi, de asemenea, confirmă faptul că distanţa dintre cele două doze este importantă în ceea ce priveşte creşterea eficienţei acestui tip de vaccin", a spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel