Se înființează Agenția Națională de Informatizare a Sănătății

Atacurile cibernetice au vizat mai multe spitale
Atacurile cibernetice au vizat mai multe spitale

Ministerul Sănătăţii dorește înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Informatizare a Sănătăţii, instituţie publică, ce se va ocupa de sistemul informațonal din sănătate. Proiectul de ordin este pus pe siteul Ministerului, la Transparență decizională și urmează să fie pus în dezbatere publică. Noua agenție va fi finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii și va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit de prim-ministru pentru un mandat de cinci ani.

Gradul de informatizare a serviciilor de sănătate, inclusiv la nivel spitalicesc, este suboptimal pe mai multe paliere, iar managementul programelor naţionale de sănătate impune consolidarea registrelor de boală sau constituirea unor registre noi şi a soluţiilor informatice eficiente şi eficace în monitorizarea rezultatelor programelor naţionale de sănătate, susține Ministerul Sănătății, care are în vedere un sistem informaţional performant pe plan orizontal şi vertical care integrează toate componentele sistemului de sănătate (inclusiv resurse umane, management financiar, etc).

Prin urmare, înființarea Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății are printre obiective: dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional în sănătate, colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, precum şi prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile cu atribuţii în acest domeniu, fundamentarea politicilor şi strategiilor din domeniul sănătăţii, dezvoltarea de standarde informaţionale, definiţii şi dicţionare de date, dezvoltarea şi stabilirea de seturi de date minimale, evaluarea şi realizarea de recomandări referitoare la calitatea datelor şi informaţiilor, promovarea şi participarea la cercetarea şi dezvoltarea naţională în domeniul eHealth, dezvoltarea sistemelor de telemedicină și a platformelor de utilizare partajată a informaţiilor şi datelor între pacienţi şi furnizorii de servicii, între profesioniştii din sănătate şi reţele de informaţii de sănătate;  promovarea de acţiuni comune pentru asigurarea securităţii confidenţialităţii datelor din sănătate, dezvoltarea de ghiduri referitoare la accesul la informaţia deţinută de instituțiile din sănătate, dezvoltarea specificaţiilor celor mai adecvate pentru achiziţionarea de tehnologie din domeniul informatic pentru sistemul de sănătate, în colaborare cu ceilalţi parteneri din sistemul de sănătate.

Potrivit Ministerului Sănătății, activitatea agenţiei va duce la o ,,corectă şi eficientă cheltuire" a bugetului sănătăţii și la ,,existenţa unor informaţii corecte şi reale, disponibile în timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte şi fundamentate ştiinţific, de politică sanitară”.

Organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății se realizează prin hotărâre a Guvernului României în termen de 60 zile de la publicarea prezentei ordonanțe.

 Nota de fundamentare a proiectului de Ordin o puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel