Sindromul ovarelor polichistice, cum afectează fertilitatea și crește riscul de boală cardiovasculară

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Sindromul ovarelor polichistice afectează fertilitatea și crește riscul de boală cardiovasculară, mai ales ateroscleroză, explică, EXCLUSIV la DC Medical, dr Iosif Niculescu.

Sindromul Ovarelor Polichistice (SOP) este una dintre cele mai întâlnite și problematice afecțiuni din această categorie. SOP este o boală complexă, cu multe fațete, iar diagnosticul se pune pe criterii clinice, ecografice, biochimice și metabolice. Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare hormonală frecvent întâlnită în rândul femeilor de vârstă fertilă, se estimează că 1 din 10 femei este afectată. 

„Manifestările clinice, apar încă de la pubertate și variază de la lipsa ovulaţiei şi a ciclicităţii până la hirsutism (pilozitate excesivă la nivelul feței, pieptului, spatelui, brațelor, abdomenului), la obezitate, distribuție de tip masculin a pilozității, acnee severă, oligomenoree (menstruaţie de cantitate redusă şi la intervale mari) și alte semne de hiper-androgenism. Severitatea semnelor și a simptomelor este de obicei mai mare la femeile supraponderale”, arată, EXCLUSIV la DC Medical, dr Iosif Niculescu. 

El spune că, pe lângă semne și simptome, pot să apară, de asemenea, tulburări ale metabolismului carbohidraţilor, risc crescut de ateroscleroză, infarct etc. În timp și netratate, aceste tulburări cresc riscul de ateroscleroză şi boală cardio-vasculară.

Șansele de a rămâne însărcinată

„Sindromul Ovarelor Polichistice afectează și fertilitatea femeilor, dar în ziua de azi, șansele unei femei cu ovare polichistice de a rămâne însărcinată sunt relativ bune, atâta timp cât aceasta cooperează cu medicul și este dispusă să facă terapie și să se încadreze într-un regim alimentar şi de viaţă în aşa fel încât să reuşească să slăbească. Afecțiunea nu poate fi tratată complet, dar simptomele pot fi ameliorate prin medicație. Pentru pacientele supraponderale, pierderea în greutate prin urmarea unui stil de viață sănătos va avea un impact semnificativ în creșterea calității vieții”, arată dr Iosif Niculescu. 

Dar, spune acesta, pentru pacientele depistate cu tulburări metabolice (pre diabet, rezistență crescută la insulină) medicație din categoria hipoglicemiantelor orale (Metformin) pot să ajute. 

„SOP are mai multe forme clinice. În 5% sunt forme severe și se întâlnesc mai frecvent în sudul Europei. Recent, s-a descoperit faptul că sindromul ovarelor polichistice pare să fie parte dintr-un sindrom metabolic de rezistență la insulină. Alți factori care declanșează SOP pot fi ereditari, excesul de androgeni, inflamația cronică.  Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și prevenirea sau minimalizarea complicațiilor la distanță. De cele mai multe ori, tratamentul pentru controlarea simptomelor este medicamentos. Anticoncepționalele sunt o alegere frecventă pentru a regla ciclurile menstruale și pentru a reduce nivelul de hormoni, atâta vreme cât nu exista dorința de a procrea”, subliniază dr Iosif Niculescu.

Pentru cazurile mai complexe, medicul poate recomanda și tratamentul chirurgical. Acesta constă în intervenții laparoscopice speciale prin ablație, cu laser sau prin electrocauterizare la nivelul ovarelor (drilling ovarian). 

„Orice semne clinice sugestive pentru Sindromul Ovarelor Polichistice fac imperios necesară o vizită la medicul ginecolog”, punctează dr Iosif Niculescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel