Spitalele private nu pot intra în programele naționale de sănătate! Decizia CCR anulează liberalizarea

Dana Lascu |
Data publicării:
Curtea Constituțională anulează privatizarea programelor naționale de sănătate
Curtea Constituțională anulează privatizarea programelor naționale de sănătate

Curtea Constituțională a României a decis, aseară, cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului pe marginea Ordonanței care prevedea că spitalele private pot intra în programele naționale de sănătate.

Lovitură pentru Guvernul Orban.Ordonanța emisă în februarie care prevedea să spitalele private pot intra în programele naționale, a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională a Comâniei (CCR). 

Aceasta a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului, și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituţională, în ansamblul său. 

Actul normativ, care era în vigoare din 12 februarie, prevedea că spitalele private au acces la „programe naţionale de sănătate curative care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule, precum şi acordarea de servicii medicale, servicii conexe pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, servicii integrate, după caz”. 

De asemenea, ordonanța prevedea și că privații nu aveau voi să încaseze sume suplimentarea pentru tratarea pacienților prin programele naționale. 

„Pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate decontate din bugetul FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 şi art. 111, furnizorii publici şi privaţi au obligaţia de a nu încasa sume suplimentare faţă de cele
decontate potrivit actelor normative în vigoare.", se arăta în Ordonanța declarată neconstituțională de CCR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel