Statinele, efecte adverse. Rabdomioliza, complicația care poate pune viața în pericol

Monika Baciu |
Data publicării:
statinele - FOTO: Freepik@naeemkhanniazi56
statinele - FOTO: Freepik@naeemkhanniazi56

Acesta este un efect secundar al statinelor. Este o triadă de simptome.

Statinele au avut un succes remarcabil în scăderea ratei atacurilor de cord, însă efectele secundare, cum ar fi durerea musculară, au rămas o preocupare majoră. În unele cazuri, această durere poate semnala o condiție gravă numită rabdomioliză.

Ce este rabdomioliza

Potrivit CDC, rabdomioliza este o afecțiune severă în care țesutul muscular deteriorat eliberează proteine și electroliți în sânge, putând afecta rinichii și inima. Semnele includ crampe musculare, urină închisă la culoare și senzație de slăbiciune.

Vezi și: Riscul de cancer, asociat cu înaintarea în vârstă. Cele mai frecvente cazuri apar la persoanele de peste 50 de ani

Veziculele de pe degete, semnal de alarmă

În unele cazuri severe de rabdomioliză, pot apărea vezicule pe degete sau alte leziuni cutanate. Acest lucru poate indica o deteriorare extensivă a țesutului muscular și necesită tratament urgent pentru a preveni complicațiile grave.

Triada simptomelor de rabdomioliză include crampe musculare, urină închisă la culoare și senzație de slăbiciune sau oboseală. Aceste semne apar de obicei progresiv într-o perioadă de una până la trei zile, dar necesită tratament rapid pentru a evita deteriorarea suplimentară.

"Rabdomioliza este caracterizată clinic prin mialgii, urină roșie până la maro din cauza mioglobinuriei și enzime musculare serice crescute. Gradul de durere musculară și alte simptome variază considerabil.

Schimbările cutanate asociate cu leziuni ischemice ale țesutului, cum ar fi decolorarea sau veziculele, pot fi observate, dar sunt prezente la mai puțin de 10% din pacienți", a explicat Jeremy M Shefner, MD, PhD, potrivit Express.

Vezi și: MIS-C, complicația pediatrică a COVID. Boala, confundată de sistemul imunitar al copiilor

Cauze și management

Colesterol mărit - FOTO: Freepik@chompoolovekid

Rabdomioliza poate fi provocată de diverse statine, cu Simvastatina raportată cel mai frecvent în asociere cu această afecțiune. Este important să se monitorizeze simptomele și să se administreze tratamentul adecvat pentru a minimiza riscurile.

Deși rabdomioliza este o reacție rară la statine, este esențial ca cei care iau aceste medicamente să fie conștienți de posibilele semne de avertizare, cum ar fi durerea musculară severă sau apariția neobișnuită a veziculelor pe piele. O abordare promptă și monitorizarea atentă sunt cruciale pentru gestionarea sigură a tratamentului cu statine.

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Efectele secundare, mai puțin frecvente

Potrivit Mayo Clinic, riscul efectelor secundare severe al statinelor este extrem de redus și se întâlnește în câteva cazuri la milioane de persoane care le iau.

Într-un studiu despre rabdomioliza indusă de statine, publicat în jurnalul Physiotherapy Canada, cercetătorii au investigat care statine prezintă un risc crescut de rabdomioliză. S-au constatat rapoarte mai frecvente asociate cu Simvastatina, administrată adesea în doze de 40 mg/zi. În contrast, cazurile raportate au fost mai puține pentru cerivastatină, lovastatină, rosuvastatină, pravastatină și fluvastatină. Al doilea cel mai comun medicament, Atorvastatina, a fost administrat în doze de 10 mg/zi.

Raportul a continuat evidențiind că rabdomioliza poate să apară atunci când statinele sunt administrate împreună cu anumite medicamente sau în doze mari. În comparație cu alte efecte secundare, rabdomioliza rămâne un efect secundar extrem de rar al statinelor.

În plus, se sugerează că multe dintre efectele secundare pot fi influențate de efectul nocebo, determinat de așteptările individuale cu privire la simptomele adverse. Potrivit Mayo Clinic, un predictor puternic al riscului de dureri musculare în timpul administrării de statine ar putea fi gradul de informare al persoanei despre efectele secundare potențiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel