Stomacul, ce nu știai despre cum funcționează. În cât timp se golește

Monika Baciu |
Data publicării:
stomacul - FOTO: Freepik@ksandrphoto
stomacul - FOTO: Freepik@ksandrphoto

Stomacul este un organ muscular care digeră mâncarea. În cât timp se golește și care este semnalul pe care ți-l transmite când cere de mâncare.

Stomacul face parte din tractul gastro-intestinal (GI). Când stomacul primește alimente, se contractă și produce acizi și enzime care descompun alimentele. Când stomacul a digerat alimentele, le trece la intestinul subțire.

Sistemul digestiv este vital pentru a ajuta la alimentarea corpului cu nutrienţii pe care îi extrage din alimentele pe care le mănânci. În timpul digestiei, alimentele pe care le-ați mâncat se mișcă prin tractul gastro-intestinal, unde sunt defalcate treptat, permițând absorbția nutrienților.

Fiecare parte a tractului gastro-intestinal este specializat pentru un aspect diferit al digestiei. De exemplu, stomacul folosește atât metode mecanice, cât și chimice pentru a descompune alimentele. Apoi își golește conținutul în intestinul subțire, unde are loc absorbția nutrienților.

Deși poate varia, există estimări cu privire la timpul mediu este nevoie pentru alimente pentru a muta prin stomac și alte părți ale tractului gastro-intestinal, notează Healthline.

La cât timp după ce ai mâncat mâncarea îţi părăseşte stomacul

În general, este nevoie de aproximativ 2 până la 4 ore pentru ca alimentele să se deplaseze de la stomac la intestinul subțire.

Cantitatea exactă de timp poate depinde de mai mulți factori, cum ar fi compoziția și dimensiunea mesei, hormonii și sexul. Femeile tind să digere alimentele mai lent decât bărbații.

Ce se întâmplă atunci când alimentele intră în stomac

Relaxare. Partea superioară a stomacului se relaxează pentru a se potrivi cu alimentele pe care le-ați mâncat. Acesta este motivul pentru care abdomenul tău poate arăta uşor extins după o masă.

Digestie. Stomacul foloseşte mişcări ritmice de măcinare (digestie mecanică), precum și acid gastric și enzime (digestie chimică) pentru a descompune alimentele

Golirea. Sfincterul piloric permite cantităților mici de alimente să părăsească treptat stomacul și să se deplaseze în intestinul subțire.

Apoi, mâncarea se mișcă apoi prin intestine:

Intestinul subțire. În intestinul subțire, alimentele se amestecă cu fluide digestive suplimentare. Aici are loc cea mai mare parte a absorbției nutrienților. Alimentele pot petrece între 2 și 6 ore în intestinul subțire.

Intestinul gros. În intestinul gros (colon), apa este absorbită, iar ceea ce a mai rămas din digestie este transformat în scaun. Deșeurile din alimente petrec în jur de 36 de ore în intestinul gros.

În total, poate dura între 2 pentru a 5 zile pentru a muta alimentele prin întregul sistem gastro-intestinal.

Unele alimente se pot deplasa prin stomac într-un ritm mai lent sau mai rapid

Compoziția alimentară poate juca un rol important în ceea ce privește procesul de digerare.

Să examinăm câțiva factori importanți legați de alimente care pot influența cât timp este nevoie pentru că stomacul să se golească.

Consistență

Lichidele de obicei părăsesc stomacul rapid. De exemplu, după ce bei un pahar cu apă, se estimează că doar 50% din ea va rămâne în stomac după 10 minute.

Alimentele solide trebuie adesea să fie defalcate și lichefiate în continuare, ceea ce înseamnă că, de obicei, durează mai mult pentru a părăsi stomacul. De fapt, de obicei durează aproximativ 20 până la 30 de minute înainte ca alimentele solide să înceapă să părăsească stomacul.

Conținutul de calorii

Indiferent de consistență, alimentele și băuturile care au un conținut mai mic de calorii părăsesc, în general, stomacul într-un ritm mai rapid. Alimentele și băuturile mai bogate în calorii vor avea nevoie de mai mult timp pentru a tranzita sistemul gastro-intestinal.

De exemplu, în timp ce apa părăsește stomacul într-un ritm rapid, un lichid caloric mai mare, cum ar fi un pahar de suc de fructe sau un milkshake, va ieși mai încet.

Conținutul de nutrienți

Alimentele și băuturile bogate în carbohidrați și proteine sunt defalcate mai ușor în stomac și, ca urmare, părăsesc stomacul mai repede.

Cu toate acestea, alimentele bogate în grăsimi și fibre petrec o perioadă mai lungă de timp în stomac. De aceea, s-ar putea să vă simțiți plini pentru mai mult timp atunci când mâncați alimente bogate în grăsimi sau fibre.

Volum

Mărimea mesei poate afecta rată la care alimentele îți părăsesc stomacul. Acest lucru pare să fie valabil atât pentru lichide, cât și pentru solide.

Este important să rețineți că mesele solide vor avea adesea o perioadă mai îndelungată de timp pentru a părăsi stomacul. Cu toate acestea, mesele mai mari se golesc într-un ritm mai rapid decât mesele mai mici odată ce această perioadă de întârziere a trecut.

Când îți dai seama că stomacul este gol

În general, dacă au trecut câteva ore de când ai mâncat, stomacul tău este probabil gol.

Cu toate acestea, rețineți că rata de golire a stomacului poate varia în funcție de ceea ce ați consumat și de alți factori. Din acest motiv, timpul nu poate fi întotdeauna un indicator foarte precis al stomacului gol.

Când stomacul este gol, este posibil să apară simptome fizice de foame. Câteva exemple dintre acestea includ:

- stomac mârâit sau dureri

- dureri de cap

- slăbiciune

- cefalee

- iritabilitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel