Telemedicina, posibil criteriu de evaluare a spitalelor. Prof dr Vasile Cepoi explică

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Prof dr Vasile Cepoi, președintele ANMCS. Foto: DC Medical
Prof dr Vasile Cepoi, președintele ANMCS. Foto: DC Medical

Prof dr Vasile Cepoi, președintele ANMCS, a subliniat, la o dezbatere online a DC Medical, că deși telemedicina nu poate fi folosită în orice context, ea ar putea constitui un intrument în evaluarea dar și acreditarea spitalelor din România. 

Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), a explicat, la dezbaterea online „Telemedicina, sistemul revoluționar pentru pacienți”, că telemedicina nu poate fi folosită oricând și oricum.

„Sigur că da. Trebuie să precizăm un lucru, telemedicina este un instrument complementar de practică medicală. Ea nu poate înlocui asistența medicală medic pacient, relația fizică dintre medic-patient. Există riscuri majore în extrapolarea asistenței medicale pentru sistem de un sistem de telemedicină. În general, ea poate fi recomandată pentru monitorizarea pacienților care sunt deja cunoscuți și luați în evidență a medicului care cunoaște problemele lui, poate fi folosită ca instrument de consult interdisciplinar între medici pentru abordare integrata cazului. Ea nu poate înlocui însă evaluarea inițială, completă, ale problemelor de sănătate ale pacientului, pentru că există riscuri majore să pierzi din vedere semne simptome care sunt esențiale pentru diagnosticare pot duce la o eroare de diagnostic”, a declarat prof dr Vasile Cepoi. 

Totuși, dacă va fi bine reglementată și implementată, este posibil ca telemedicina să devină o modalitate de evaluare, dar și un criteriu în evaluarea spitalelor, a clinicilor etc.

„În condițiile în care experiența de acum ne arată că ea a putut fi utilizate și a acoperit o parte din nevoile de Asistență Medicală, trebuie să avem grijă pentru viitor să îi stabilim limitele. Stabilirea acestor limite ține de profesioniști, în sensul în care va trebui să scriem dacă vreți o semiologie medicală pentru telemedicină. Ce anume se poate face și ce anume nu se poate face pentru un sistem de telemedicină. Cam așa trebuie abordată. Poziția Autorității de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) deocamdată noi ne gândim la utilizarea acestui sistem, să facem dacă vreți o așa-zisă teleevaluare a unităților snaitare, adică interviurile cu responsabilii de probleme din spitale să se desfășoare pe un astfel de sistem, rămânând ca la fața locului să se meargă doar pentru observare directă a problemelor care sunt în spital. Sigur că în momentul în care se va decide că vom extinde mai mult acest proces de asistență medicală de la distanță, va trebui să scriem și standarde de în acest scop pentru a reduce cât mai multe riscurile asociate asistenței medicale, riscurile pentru pacient, pentru a crește siguranța pacientului”, a continuat Vasile Cepoi, președintele ANMCS.

Ce spune Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) despre aplicațiile necesare pacienților, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel