Temperatura normală NU MAI ESTE de 37 de grade Celsius! Cum s-a schimbat

Dana Lascu |
Data publicării:
Termometru. Foto: Pixabay
Termometru. Foto: Pixabay

Cercetătorii spun că în ultimele două secole temperatura medie a corpului în rândul adulților sănătoși S-A MODIFICAT!

Sunt aproape două secole de când medicul german Carl Wunderlich a stabilit temperatura corporală „normală” ca fiind 98,6°F sau 37.0°C. Părinți, cât și de medici au folosit valoarea a evalua dacă ai febră și, adesea, gravitatea bolii.

Cu timpul, totuși, temperaturile corporale mai scăzute au fost raportate pe scară largă la adulții sănătoși. Un studiu din 2017 realizat în rândul a 35.000 de adulți din Regatul Unit a constatat că temperatura corporală medie este mai mică (97,9°F adică 36,61°C), iar un studiu din 2019 a arătat că temperatura corporală normală la americani (cei din Palo Alto, California, oricum ) este de aproximativ 97,5°F adică 36,38°C.

O echipă multinațională de medici, antropologi și cercetători condusă de Michael Gurven, profesor de antropologie Universitatea Californiei din Santa Barbara și președinte al Unității de Științe Antropologice Integrative din campus și Thomas Kraft, cercetător postdoctoral din același departament, au constatat o scădere similară în rândul Tsimane, o populație indigenă de cultivatori-horticultori din Amazonul bolivian. 

În cei 16 ani de când Gurven, co-director al proiectului Tsimane Health and Life History Project și colegii săi, au studiat populația indigenă, ei au observat o scădere rapidă a temperaturii medii a corpului - 0,09 ° F pe an, astfel încât astăzi la populația Tsimane temperatura medie a corpului este de aproximativ 97,7 ° adică 36,5°C. 

„În mai puțin de două decenii, observăm același nivel de declin ca cel observat în SUA în aproximativ două secole”, a spus Gurven. Analiza lor se bazează pe un eșantion mare de 18.000 de observații a aproape 5.500 de adulți și a fost ajustat pentru alți factori care ar putea afecta temperatura corpului, cum ar fi temperatura ambientului și masa corporală.

Cercetările antropologilor au fost publicate în revista Sciences Advances (link direct studiu).

„Studiul anterior care arăta scăderi ale temperaturii normale a corpului în populația din SUA, de la momentul războiului civil încoace, a fost realizat într-o singură populație și nu a putut explica de ce s-a întâmplat declinul", a spus Gurven. „Dar era clar că ceva despre fiziologia umană s-ar fi putut schimba”, a contiuat el.

Ca semn vital, temperatura este un indicator a ceea ce se întâmplă fiziologic în organism, la fel ca un termostat metabolic. „Un lucru pe care îl știm de ceva vreme este că nu există o temperatură corporală„ normală ”universală pentru toată lumea în orice moment, așa că mă îndoiesc că constatările noastre vor afecta modul în care clinicienii folosesc citirile temperaturii corpului în practică”, a spus Gurven. În ciuda fixării la 98,6°F – adică 37°C, majoritatea clinicienilor recunosc că temperaturile „normale” au un interval. Pe tot parcursul zilei, temperatura corpului poate varia cu până la 1°F (spre exemplu 98,6°F este echivalentul a 37°C, pe când 97,6°F înseamnă 36,44°C, n.r.), de la cea mai scăzută dimineața devreme, la cea mai ridicată după-amiaza târziu. De asemenea, variază de-a lungul ciclului menstrual și după activitatea fizică și tinde să scadă pe măsură ce îmbătrânim” a mai arătat Gurven.

Dar, prin corelarea îmbunătățirilor peisajului epidemiologic și socioeconomic mai larg cu modificările temperaturii corporale, studiul sugerează că informațiile despre temperatura corpului ar putea oferi indicii privind starea generală de sănătate a populației, la fel ca și alți indicatori comuni, cum ar fi speranța de viață. „Temperatura corpului este ușor de măsurat și, prin urmare, ar putea fi ușor adăugată sondajelor de rutină la scară largă care monitorizează sănătatea populației”, a conchis cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel