Trombofilia: simptome, diagnostic și tratament. Poate cauza AVORT

Anisia Nica |
Data publicării:
trombofilia FOTO: Pexels@ roberto carrafa
trombofilia FOTO: Pexels@ roberto carrafa

Trombofilia: cum se manifestă, ce teste se folosesc pentru diagnostic și care este tratamentul? Ce complicații grave poate determina?

Trombofilia este o boală hematologică și se referă la o tulburare de coagulare a sângelui. Persoanele care suferă de această afecțiune vor prezenta o creștere a coagulării sângelui în urma căreia se vor forma trombi (cheaguri de sânge) care pot migra pe vasele de sânge. Acest lucru poate avea consecințe importante: tromboză venoasă, trombembolie și chiar atac vascular cerebral sau infarct miocardic.

Simptome

Simptomele trombofiliei apar doar atunci când are loc formarea cheagurilor de sânge și intervin complicații. De obicei, manifestările includ:

-durere la locul apariției trombozei;

-inflamația zonei afectata: căldură locală, înroșire și umflare; 

-paralizie dacă apare atacului vascular cerebral, dar nu este obligatorie;

-avort la femeile însărcinate.

Uneori, afecțiunea este atât de "tăcută" încât femeile însărcinate care suferă de trombofilie descoperă acest lucru abia în momentul în care apare avortul.

Conform studiilor medicale, atunci când trombofilia va cauza embolism pulmonar, vor apărea dureri toracice, dispnee (respirație dificilă), stare de amețeală și tuse uscată.

Diagnostic și tratament

Trombifilia este determinată de deficitul anumitor factori de coagulare (protrombina, factorul Leiden, proteina C etc) sau de anumite mutații genetice. Din acest motiv, diagnosticul trombofiliei se pune pe baza unor teste genetice, a unor examene de laborator care determină factorii de coagulare sau a unor teste de scanare a anticorpilor.

Tratamentul trombofiliei este prescris doar de către medicul specialist în urma stabilirii diagnosticului cert. Studiile arată că o doză mică de aspirină zilnic va dizolva cheagurile de sânge. De obicei, trombofilia se tratează cu medicamente anticoagulante, precum heparina.

Persoanele care suferă de trombofilie sunt sfătuite să urmeze un stil de viață sănătos, cu o alimentație nutritivă și mișcare regulată. De asemenea, trebuie evitat sedentarismul pentru prevenirea creșterii în greutate și a trombozelor, iar fumătorii sunt nevoiți să renunțe la acest obicei.

Vezi și: Sângerarea nazală: de ce apare și ce boli grave ascunde

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel