Tudor Ciuhodaru: riscul de infecții nosocomiale cu coronavirus este subestimat în maternități

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Teste, gravide
Teste, gravide

Gravidele și cadrele medicale ar trebui testate cu prioritate și fără excepție, pentru noul coronavirus, este de părere medicul Tudor Ciuhodaru. Potrivit statisticilor, mai puțin de 2% dintre gravidele pozitive au simptome la internare.

Medicul și europarlamentarul Tudor Ciuhodaru solicită, din nou, schimbarea regulilor de testare pentru COVID-19 și spune că femeile gravide ar trebui să beneficieze de această testare, precum și a cadrele medicale, fără excepție.

Iată ce a scris el într-o postare pe o rețea de socializare:

„Vreau ca toate gravidele să beneficieze de testare gratuită. Solicit (din nou) Ministerului Sănătății să facă de urgență acest lucru (pentru toate pacientele și pentru tot personalul medical).

Atenție, riscul de infecții nosocomiale cu coronavirus este subestimat în maternități. Testarea extinsă a gravidelor ce se prezintă pentru a naște la spital însă poate face diferența.

Motivele sunt clare (Desmond Sutton, MD, Columbia University Irving Medical Center, New York, a publicat în The New England Journal of Medicine un studiu ce afirmă beneficiile testării extinse a tuturor gravidelor ce se prezintă pentru a naște la spital):
1. Testarea extinsă (cu sau fără simptome) a descoperit că peste 15% erau pozitive de la internare dar doar 1,97 % aveau simptome respiratorii. Restul de 13,7% nu aveau niciun simptom (de 4 ori mai multe!)
2. Aproape 9 din 10 (87,9%) din gravidele depistate pozitiv la prezentarea în maternitate sunt asimptomatice (netestate acum în România) și pot transmite coronavirusul altor paciente, nou născuților și personalului din domeniu medical.
3. Cele simptomatice (testate acum în România) reprezintă mai puțin de 2% (1,97%).

Concluzia e clară (poate o vede și cineva de prin Ministerul Sănătății):

Testarea extinsă a tuturor gravidelor la prezentarea în spital pentru a naște este benefică pentru a ghida (și a crește) eficiența măsurilor de izolare a pacientelor, prevenția infecțiilor nosocomiale cât și protecția personalului medical (informare și purtarea de echipament adecvat).

Noi ce mai așteptăm?!”, a scris el pe pagina de Facebook.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel