Urmărește dezbaterea live

Vaccinul HPV, protecție și pentru unele femei care nu l-au făcut

Dana Lascu |
Data publicării:
Infecția urinară ar trebui să ne trimită la medic
Infecția urinară ar trebui să ne trimită la medic

Vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) este foarte eficient la femeile tinere - și, în anumite condiții, poate oferi chiar și o protecție pentru cele care nu l-au făcut, arată un nou studiu publicat astăzi în jurnalul Pediatrics. Studiul, integral, la finalul materialului!

Cercetătorii spun că rezultatele acestui nou studiu se adaugă la dovezile deja existente că vaccinul anti HPV - care reduce riscul de mai multe forme de cancer - este un avantaj pentru sănătatea publică.

HPV este o infecție cu transmitere sexuală care poate provoca veruci (negi) genitale. La unii oameni, infecția cu HPV devine persistentă și poate duce în final la cancer de col uterin sau tumori ale vaginului, penisului, anusului și gâtului.

Vaccinuri contra HPV aexistă de peste un deceniu, iar experții americani recomandă acum ca toate fetele și băieții să fie vaccinați începând cu vârsta de 11 sau 12 ani. De asemenea, este recomandat pentru adulții tineri care nu au făcut vaccinul când erau copii.

A scăzut prevalența infecției cu 81%

Pentru noul studiu, dr. Jessica Kahn și colegii ei de la Universitatea din Cincinnati au analizat aproape 1.600 de fete adolescente și femei tinere, cu vârste între 13 și 26 de ani, foste paciente în clinicile din centrul lor.

Cercetătorii au urmărit modificările în ratele a patru tipuri de HPV legate de cancer, care sunt vizate de vaccin. Ei au descoperit că între anii 2006 și 2017, rata de vaccinare HPV în grupul de studiu a crescut de la zero la mai mult de 84%.

Dintre femeile vaccinate, prevalența HPV a scăzut cu 81%: adică de la o prevalență generală de 35% la una de 6,7%.

Studiile clinice au demonstrat deja vaccinul HPV funcționează. Dar este important să avem astfel de studii care să arate beneficiile sale în „lumea reală"", au spus experții citați de HealthDay News.

Acest lucru arată că vaccinul își îndeplinește menirea", a spus dr. Amanda Dempsey, profesor asociat de pediatrie la Universitatea din Colorado. Ea a scris un editorial care însoțește studiul publicat astăzi, 22 ianuarie, în revista Pediatrics.

Efecte foarte mari în rândul persoanelor la risc

Dempsey a subliniat că toți pacienții din studiu au fost considerați ca având un risc ridicat pentru infecția cu HPV: cei mai mulți au avut mai mulți parteneri sexuali în viață, de exemplu, și mai mult de jumătate au avut o istorie a altor infecții cu transmitere sexuală.

Mesajul principal este acela că acest vaccin funcționează excelent în „lumea reală"", a spus Dempsey. „Și asta este valabil chiar dacă sunteți deja activi sexual și ați avut infecții cu transmitere sexuală".

Dr. Ina Park, consilier al Asociației Americane pentru Sănătatea Sexuală, a fost de acord.

„Este frumos să vedem studii ca acesta, care susține ceea ce a fost demonstrat anterior în studiile clinice", a spus Park, care este și profesor asociat de medicină de familie și medicină comunitară la Universitatea din California, San Francisco.

Protecție în comunitate

Alte rezultate ale studiului au arătat că prevalența celor patru tipuri de HPV a scăzut, de asemenea, și în rândul pacienților din aceeași comunitate care nu au fost vaccinați: La început, aproximativ o treime au fost pozitivi pentru acele tulpini virale, dar în tip această prevalență a scăzut la 19,4%.

Potrivit echipei lui Kahn, aceasta indică ceea ce se numește „protecția de comunitate" – asta înseamnă că întreaga comunitate beneficiază de pe urma vaccinării majorității indivizilor împotriva unei boli transmisibile.

Constatarea nu este surprinzătoare, a subliniat Park: Pe măsură ce prevalența unei infecții scade, riscul general de contractare a acesteia scade.

Cu toate acestea, a atras ea atenția, părinții și tinerii adulți nu ar trebui să creadă că acest lucru înseamnă că este sigur să nu se mai vaccineze. E exact invers!

Nu te baza pe imunitatea comunității

Nu te baza pe imunitatea comunității", a subliniat Park. „Cel mai bun mod de a-ți asigura protecția este să te vaccinezi!"

Dempsey a spus același lucru: Protecția comunității există numai atunci când o mare parte din populație este vaccinată. Și, a arătat ea, cu cât mai mulți oameni sunt vaccinați, cu atât populația poate ajunge mai aproape de eradicarea tipurilor de HPV legate de cancer.

Aproape toți pacienții din acest studiu au făcut vaccinul original HPV (Gardasil), care proteja împotriva a patru tipuri de virusuri. Vaccinul actual din Statele Unite (Gardasil 9) protejează împotriva acelara, dar și a altor cinci tipuri de HPV, a subliniat Park.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a urmări impactul acestui vaccin mai nou, a spus echipa lui Kahn.

Un al doilea studiu în același număr al revistei a constatat că părinții doresc să discute mai mult despre siguranța și efectele secundare cu medicii atunci când decid dacă odraslele fac vaccinul HPV.

Studiul, integral (open acces), poate fi consultat AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel