Variațiile sezoniere ale tulburărilor hipertensive în timpul sarcinii

Georgiana Ioniță / 07 feb 2020 / 09:45
Sarcină
Sarcină

Cercetătorii au observat variații sezoniere ale riscului afecțiunilor hipertensive ale sarcinii - incluzând hipertensiunea gestațională și preeclampsie - într-un studiu realizat la femei daneze.

În studiul Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, cel mai mare risc pentru tulburări hipertensive a fost observat în sarcinile concepute în primăvară și vară.

Din 50.665 de femei incluse în studiu, 8,5% au fost diagnosticate cu o tulburare hipertensivă a sarcinii. Se pare că există un risc în creștere în timpul primăverii și începutului verii, în vârf de vară, iar ulterior a scăzut constant în timpul toamnei, până la iarnă. Variațiile sezoniere ale nivelului de vitamina D pot ajuta la explicarea acestor constatări.

„Rezultatele noastre sunt de mare interes, deoarece vitamina D poate să fi provocat variația sezonieră observată a tulburărilor hipertensive. S-a presupus mult timp că vitamina D afectează patogeneza tulburărilor hipertensive ale sarcinii - inclusiv preeclampsia - și rezultatele noastre susțin această ipoteză ", a declarat pentru Wiley Christine Rohr Thomsen, autorul principal al Spitalului Universitar Aarhus din Danemarca.

 

Studiul aici.

 
Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.24
YesMy