Variațiile sezoniere ale tulburărilor hipertensive în timpul sarcinii

Georgiana Ioniță / 07 feb 2020 / 09:45
Sarcină
Sarcină

Cercetătorii au observat variații sezoniere ale riscului afecțiunilor hipertensive ale sarcinii - incluzând hipertensiunea gestațională și preeclampsie - într-un studiu realizat la femei daneze.

În studiul Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, cel mai mare risc pentru tulburări hipertensive a fost observat în sarcinile concepute în primăvară și vară.

Din 50.665 de femei incluse în studiu, 8,5% au fost diagnosticate cu o tulburare hipertensivă a sarcinii. Se pare că există un risc în creștere în timpul primăverii și începutului verii, în vârf de vară, iar ulterior a scăzut constant în timpul toamnei, până la iarnă. Variațiile sezoniere ale nivelului de vitamina D pot ajuta la explicarea acestor constatări.

„Rezultatele noastre sunt de mare interes, deoarece vitamina D poate să fi provocat variația sezonieră observată a tulburărilor hipertensive. S-a presupus mult timp că vitamina D afectează patogeneza tulburărilor hipertensive ale sarcinii - inclusiv preeclampsia - și rezultatele noastre susțin această ipoteză ", a declarat pentru Wiley Christine Rohr Thomsen, autorul principal al Spitalului Universitar Aarhus din Danemarca.

 

Studiul aici.

 
Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy