25 de copii cu malformații la inimă, salvați gratuit în 6 luni. Costache (SANADOR): Operații complexe care de multe ori nu se realizează la noi. România pierde în fiecare an 1000 de copii

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
25 de copii cu malformații la inimă, salvați gratuit în 6 luni - Foto: Freepick @DCStudio
25 de copii cu malformații la inimă, salvați gratuit în 6 luni - Foto: Freepick @DCStudio

Spitalul Clinic SANADOR oferă șansă la viață pentru copiii cu malformații la inimă din România. Medicul Victor Costache a vorbit despre inițiativa uimitoare a spitalului.

Nouă copii cu malformații ale inimii au fost operați la Spitalul Clinic Sanador din București de echipa de chirurgie cardiovasculară condusă de Prof. Dr. Victor Costache. Intervențiile chirurgicale au avut loc în perioada 8–12 mai, în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul unei echipe medicale din Germania.

Intervențiile din cadrul misiunii umanitare au fost realizate pro bono de echipele medicale implicate, în primul bloc operator complet digitalizat din România.

Aceasta este a treia misiune umanitară din cadrul programului de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul Clinic SANADOR, după cele din decembrie 2022 și februarie 2023.

"Este important să facem aceste intervenții în România deoarece suntem o țară membră a Uniunii Europene, care trebuie să ofere cetățenilor, locuitorilor, copiilor, aceleași condiții de viață și aceeași șansă la viață pe care le oferă și celelalte țări din Uniunea Europeană copiilor lor. Nu se poate ca medicina, sectorul sanitar să rămână în urmă și să ne neglijăm cele mai fragile categorii de populație. Nu putem lăsa acești copii să fie neîngrijiți", a explicat prof. dr. Victor Costache, șeful Secției de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR.

"România pierde în fiecare an 1000 de copii, din cauza malformațiilor cardiovasculare și această pierdere trebuie să ne-o asumăm, trebuie să găsim soluții. SANADOR a găsit aceste soluții. Suntem la șase luni de la derularea acestui program și am operat copii cu malformații complexe și am reușit să analizăm zeci de alți copii care sunt programați la intervențiile ulterioare.

De multe ori am spus că România are o resursă umană puțin utilizată. Sunt medici și asistenți medicali care s-au născut în România și lucrează și performează la înalte spitale din străinătate.

Această echipă de specialiști vine regulat în România să ajute micuții copii români. Profesori universitari, medici, asistente medicale cu experiență își iau din timp și lucrează gratuit pentru a oferi o șansă la viață pacienților români", a declarat prof. Dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară SANADOR, în cadrul conferinței de presă organizată de SANADOR.

Câte operații au fost făcute în total în cadrul acestui program al Spitalului Clinic SANADOR

 

Intervențiile de la SANADOR s-au desfășurat în cadrul unei misiuni umanitare, prin care o echipă medicală complexă, compusă din chirurgi cardiovasculari, medici anesteziști și de terapie intensivă, cardiologi, perfuzioniști și asistenți medicali specializați, de la Spitalul Clinic Sanador și din 3 centre de prestigiu din Germania – Hanovra, Stuttgart și Munchen – a asigurat tratamentul necesar pentru malformațiile cardiace congenitale unui grup de 9 copii din România.

Cu vârste cuprinse între 3 luni și 17 ani, copiii operați fuseseră diagnosticați cu malformații cardiace precum tetralogia Fallot, defecte septale atriale sau defecte septale ventriculare, care le puneau în pericol dezvoltarea și chiar viața.

Micuții aveau nevoie de aceste tratamente salvatoare, de care însă nu puteau beneficia altfel în România. Toți acești copii au fost operați cu succes, fără complicații, urmând să fie externați din spital în scurt timp.

Echipa din Germania a fost condusă de prof. dr. Ioannis Tzanavaros, chirurg cardiovascular la Stuttgart, și dr. Christiane Beck, medic anestezist în chirurgia cardiovasculară pediatrică la Hanovra.

"În momentul de față avem 25 de intervenții realizate deja, demarat acest program din luna decembrie. Chirurgia cardiovasculară congenitală este cea mai complexă specialitate chirurgicală din punct de vedere al tehnicității și al orgnaizării. Este important că am reușit că coagulăm o echipă multidisciplinară care poate lucra în paralel cu echipele din străinătate (...)

Reușim să realizăm operațiile standard ale copiilor în fiecare zi, avem un program solid, iar atunci când colegii noștri vin să ne ajute realizăm operații complexe, la copii foarte mici care de multe ori nu se realizează în România.

În momentul de față avem aproape lunar sprijinul colegilor din străinătate și de luna viitoare îi așteptăm și pe colegii din Marea Britanie", a mai spus medicul Victor Costache.

De ce este nevoie de echipe din străinătate

 

"O să vă spun sincer că atât colegii din Germania, cât și cei din Marea Britanie susțineau astfel de programe în Africa. Atunci când au aflat ce se întâmplă în România, au prioritizat programele fundațiilor, pentru că nu pot concepe ca acest fenomen să existe în mijlocul Europei, în Uniunea Europeană", a mai spus Victor Costache.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel