50.001 români din Regiunea București-Ilfov vor fi testați și tratați GRATUIT pentru cancerul colorectal. Proiectul ROCCAS II

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Analize
Analize

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România – COPAC, au lansat, marți, un proiect de screening pentru cancerul  colorectal pentru regiunea București-Ilfov, în premieră națională. Iată ce conține acesta și cum se va desfășura

„Ajutați-ne să vă ajutăm! Împreună putem învinge cancerul colorectal”, sub acest slogan a fost lansat marți, la Cercul Militar, proiectul de screening pentru cancerul  colorectal - ROCCAS II București-Ilfov, în premieră națională.

„Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, cu o incidență în 2020, conform GLOBOCAN, de  19.292.789 cazuri noi. 10% din acestea - 1.9 milioane de cazuri noi fiind reprezentate de cancerul colorectal, care este a doua cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice.  În Europa însă, incidența cazurilor noi de cancer colorectal este de 26.9%, ocupând locul 3 după cancerul pulmonar și de prostată la sexul masculin, și locul 2, după  cancerul mamar la sexul feminin. Europa are 10 % din populația lumii, dar înregistrează un sfert din numărul mondial de cazuri de cancer. Impactul economic total al cancerului în Europa este de 100 de miliarde de euro pe an. Este clar că această boală reprezintă o amenințare uriașă pentru societatea noastră.  În fața acestor evidențe, precum și a prognozei că până în 2035 numărul cazurilor de cancer va crește cu 24 %, ceea ce va face ca această boală să devină principala cauză de deces în U.E., apare stringentă necesitatea de a implementa măsuri ferme de prevenție”, a explicat General maior medic Profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu,  Comandantul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, Director ştiiţífic al proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov”

Comandatul a arătat că în acest moment, în multe ţări din lume s-au implementat sau sunt în curs de implementare programe naţionale de screening de cancer colorectal în populaţia cu risc pentru această afecţiune. Impactul programului de screening în S.U.A. a contribuit, conform studiilor, la o scădere cu 53% a mortalităţii de cancer colorectal.

În ce va consta proiectul

„Prevenția primară rămâne strategia cheie în reducerea prevalenței globale a cancerului colorectal, prin limitarea expunerii la acțiunea carcinogenelor cunoscute. Prevenția secundară își propune să reducă impactul unei boli prin detectarea și tratarea acesteia cât mai curând. Supraviețuirea la 5 ani în cancerul colorectal este dependentă de stadiul de progresie al bolii la diagnostic: peste 90% pentru tumorile descoperite în stadiul I. Cancerul colorectal are o serie de particularităţi care îl fac ideal pentru screening: 

- este o afecțiune frecventă, cu evoluţie fatală dacă nu este diagnosticat și tratat în stadii precoce
- are o istorie naturală bine cunoscută: 90-95% din CCR se dezvoltă din leziuni precursoare - adenoame, al căror potențial malign crește cu dimensiunea polipului, 
- progresează lent din stadiile precoce, curabile chirurgical, către stadiile avansate și metastazante
- testele de screening folosite sunt cost-eficiente și larg accesibile”, a arătat generalul medic. 

Strategia de testare recomandată de Comisia Europeană prin Ghidurile Europene pentru asigurarea calității în screeningul și diagnosticul cancerului colorectal este efectuarea de primă intenție a testului de sângerare ocultă (test FIT - test imunochimic fecal), la fiecare 1-2 ani, la persoanele cu vârste între 50 și 74 ani.  Pacienții cu test FIT pozitiv vor fi explorați colonoscopic pentru a detecta leziuni precursoare ale CCR ce pot fi rezecate endoscopic, prevendind astfel apariția cancerului colorectal. Aceasta strategie va fi cel mai probabil adoptată și în Romania, a spus comandatul Spitalului Militar Central. 

Cui se adresează programul

„În condițiile în care în România mortalitatea raportată în anul 2019 pentru cancerul colorectal a fost 17,8 la 100.000 locuitori, necesitatea introducerii unui program național de screening reprezintă o problemă de sănătate publică. Proiectul pe care îl lansăm astăzi „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II București-Ilfov” este unul din cele 4 proiecte pilot ce se vor desfășura în diferite regiuni ale țării, etape precursoare ale introducerii programului național de screening de cancer colonic. 

Grupul țintă al ROCCAS II este format din 50.001 persoane cu vârsta între 50-74 ani cu domiciliul/reședința în regiunea București–Ilfov, din care minim 53% aparțin grupurilor vulnerabile.

Totodată, echipa de implementare urmărește îndeplinirea obiectivului de trimitere la medicul specialist a unui număr de 2.104 persoane, prin asigurarea de servicii și mijloace de suport care să crească accesul la servicii medicale specializate și tratament, prin reevaluarea periodică a pacienților și elaborarea de rapoarte, studii și propuneri de politici publice pe baza datelor obținute în urma screening-ulu”, a spus General maior medic Profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu.

Comandatul a arătat că implicarea SUUMC în acest proiect nu este întâmplătoare. Este cunoscut faptul că Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila” asigură, la cele mai înalte standarde de siguranță și calitate, o gamă extrem de largă de consultații de specialitate și tratament. În 2021, la 190 de ani de la înființare, Spitalul Militar Central deține o infrastructură tehnică, medicală și de resursă umană capabilă să intre și să susțină un proiect de anvergura ROCASS II, unitatea noastră medicală ridicându-se la standardele de fidelitate și acuratețe ale diagnosticului și tratamentului acestei patologii, aplicate în centrele internaționale de profil. 

„În același timp, în ultimii ani în spital au fost derulate cu succes peste 11 proiecte cu fonduri europene, care au însumat peste 100 milioane lei, 3 dintre ele au vizat managementul pandemiei COVID 19. Experiența derulării proiectelor finanțate din fonduri europene, cu rigoarea specifică de implementare, a fost un atu în câștigarea acestui proiect de screening de către Spitalul Militar Central.

Scopul nostru, în cadrul acestui proiect și nu numai, este de îmbunătăţire a utilizării măsurilor eficiente de prevenţie pentru populație prin conştientizarea importanţei sănătăţii. 

Trebuie să recunoaștem că, adresabilitatea populației se află în strânsă legătură cu gradul de conștientizare al propriilor nevoi legate de sănătate. Screeningul este o metodă pentru a reduce povara bolii și vizează o populație (aparent) sănătoasă. Iată de ce, profit de această ocazie pentru a informa populația în ceea ce privește utilizarea celor mai noi metode și protocoale medicale dedicate depistării precoce a cancerului de colon, precum și asupra serviciilor medicale oferite de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila””, a arătat General maior medic Profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu. 
În acest sens, în cadrul acestui proiect, persoanele candidate vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente, atât de la rețeaua de medici de familie care acced în acest demers, cât și de la partenerul proiectului – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni  Cronice din România COPAC. 

Mai mult decât atât, în cadrul acestui program este asigurat accesul tuturor celor care îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale grupului țintă, la consultațiile de specialitate şi la investigaţiile endoscopice inferioare (colonoscopii), aflate în oferta de servicii a Laboratorului de endoscopie diagnostică și terapeutică a Spitalului Militar Central. 

„Structura acestui proiect, ca și succesul lui, depind de colaborarea strânsă dintre medicii spitalului militar, medicii de familie din zona arodată, asociațiile de pacienți si mass media. Dincolo de derularea unei campanii de informare și invitare a populației țintă să realizeze testul de screening în beneficiul propriei stări de sănătate, este extrem de important să consolidăm legătura profesională cu medicii de familie, este important să intrăm în normalitate, într-o normalitate prudentă. Este timpul să depășim provocările ridicate de managementul pandemiei în rândul populației cu risc crescut de infectare cu virusul SARS-CoV-2, de asigurarea fluxului de vaccinare anti-COVID 19, de asigurarea și/ sau conservarea stării de sănătate a pacienților, în condițiile în care accesul la îngrijiri medicale în spitalele publice a fost restricționat, ca urmare a demesului național de limitare a răspândirii virusului care a oprit o lume întreagă în loc.

Pentru toți cei care ne urmăresc acum, este important să se rețină că, realizarea screeningului pe baza recomandării de la medicul de familie este un prim pas către diagnosticul precoce și tratament medical de înaltă performanță și calitate, toate acestea realizându-se fără costuri din partea pacientului, indiferent de calitatea acestuia, de asigurat sau nu”, a mai arătat General maior medic Profesor universitar dr. Florentina Ioniță-Radu. 

Câte persoane vor fi testate

„Acest proiect vine ca un răspuns la partea de prevenție, pentru care noi militam. Suntem onorați să fim partener cu Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila”, cred ca pentru orice organizație sau pentru orice medic de familie din țara aceasta este o onoare să lucreze direct cu una dintre cele mai importante instituții medicale românești,  Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr Carol Davila” .

 Acesta este un proiect ambițios și sunt absolut convins că-l vom duce la bun sfârșit, când spun asta mă bazez pe profesionalismul echipei de implememntare si management, a colegilor medici care fac parte din echipa spitalului și a colegilor mei din echipa COPAC. Poate, pe lângă testarea de care vor beneficia oamenii în proiect, poate reușim să atingem 2 puncte esențiale in sistemul național de sănătate și anume un Registru Național de Cancer și al doilea este poziționarea medicului de familie acolo unde ii este locul în sistemul de sănătate și anume, și anume la început.

În cadrul proiectului vom testa 50.001 persoane sănătoase, acesta este unul dintre mesajele pe care vrem sa le transmitem: este important să mergem la medicul de familie și atunci când suntem sănătoși”, a anunțat Ștefan Răduț, Vicepresedintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România și coordonatorul proiectului din partea partenerului.

Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului din Ministerul Apărării Naționale, Marius Bălu, a explicat că necesitatea lansării, promovării și implementării acestui proiect se resimte pe fondul unei realități medicale devenită o problemă majoră de sănătate publică, atât la nivel global, cât și la nivelul țării noastre. 

Conform datelor statistice publicate de Organizația Mondială a Sănătății prin intermediul platformei Observatorul Global al Cancerului, în România, la finalul anului 2020, incidența cancerului colorectal pe grupe de vârstă și sexe se situa pe locul al IV-lea, după cancerul mamar, al prostatei și pulmonar, iar la nivel UE numărul cazurilor noi crescând cu 10,2% din totalul neoplaziilor, fiind o a II-a cauză de mortalitate din cadrul patologiilor oncologice.

„Pornind de la unul dintre principiile fundamentale ale medicinei, „Mai bine previi decât să tratezi!”, prevenția și diagnosticul precoce rămân o etapă esențială în lupta împotriva acestei maladii, iar screening-ul, singura măsură eficientă în scăderea mortalității din patologia oncologică cu localizare colorectală. Așadar, vă felicit pentru această inițiativă ce vizează creșterea accesului populației vulnerabile la servicii medicale de calitate și asistență medicală. Consider că proiectul vine în sprijinul societății noastre prin atingerea rezultatelor scontate, de la conștientizare, informare și educare a grupului țintă, până la derularea propriu-zisă a programului de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament și înființarea Centrului de prevenție în cadrul Spitalului. – a declarat secretarul de stat remarcând necesitatea demarării, în premieră națională, a unui proiect de screening pentru cancerul colorectal”, a declarat Marius Bălu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel