6 doze de vaccin contra COVID-19, dintr-un flacon Pfizer! EMA, decizie importantă

Dana Lascu |
Data publicării:
Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech
Vaccinul creat de Pfizer și BioNTech. Foto: BioNTech

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că dintr-un placon de vaccin Pfizer – BioNTech se pot obține 6 doze de vaccin, nu doar 5 cum se face în acest moment. 

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a actualizat rezumatul caracteristicilor produsului (RCP) pentru vaccinul dezvoltat de companiile Pfizer și BioNTech, permițând extragerea a șase doze de vaccin contra COVID-19 dintr-o fiolă, în loc de 5 doze cum se făcea până astăzi. Decizia a fost luată de Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA, în urma unor evaluări științifice. 

Astfel flaconul de 0,45 mililitri va fi diluat, apoi împărțit în 6 părți a câte 0,3 ml fiecare, arată EMA. Acestea vor fi extrase din flacon cu seringi de unică folosință model low dead-volume.

„Pentru a extrage șase doze dintr-un singur flacon, trebuie folosite seringi și / sau ace cu low dead-volume. Combinația de seringă și ac low dead-volume trebuie să aibă un volum de cel mult 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil ca vaccinul să nu fie suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un flacon.

Dacă cantitatea de vaccin rămasă în flacon după cea de-a cincea doză nu poate furniza o doză completă (0,3 ml), medicul trebuie să arunce flaconul și conținutul acestuia. Nu ar trebui să existe o combinație de flacoane multiple pentru a alcătui o doză completă și orice vaccin neutilizat trebuie aruncat la 6 ore după diluare.

Informații suplimentare despre toți pașii de utilizare a Comirnaty sunt disponibile în informațiile actualizate despre produs” se arată în comunicatul emis de EMA.

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI ACTUALIZAT

Vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech, a primit autorizație condiționată de punere pe piața UE în 21 decembrie. El este indicat pentru imunizare la persoane cu vârsta de 16 ani și peste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel