Epidemie de gripă și tuse ce poate ține chiar și O LUNĂ. Gripă și Covid, diferențe: Ianuarie și Februarie vor fi grele. Complicaţii pulmonare, neurologice, insuficienţă respiratorie

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Epidemie de gripă - Foto: Freepick @beststudio @kamranAydinov
Epidemie de gripă - Foto: Freepick @beststudio @kamranAydinov

Este epidemie de gripă în România. Cazurile de gripă sunt de două, trei ori mai mari decât cele de COVID-19, iar oamenii se plâng de simptomul cel mai supărător pe care-l au: tusea. Medicii avertizează că lunile ianuarie și februarie va fi mult mai rău.

Suntem în plină epidemiede gripă, iar spitalele de boli infecţioase sunt pline de la o oră la alta de pacienți cu febră și tuse. Potrivit medicilor, în acest moment, în spitale se înregistrează un număr dublu de cazuri de gripa A față de COVID-19. 

Mai mult, medicii avertizează că numărul cazurilor va exploda în lunile ianuarie și februarie și recomandă să ne testăm înainte să aglomerăm camerele de gardă. De asemenea, medicii ne recomandă și vaccinul.

Tusea este cea care dă cele mai mari bătăi de cap tuturor pacienților. Deși simptomele sunt aceleași și pentru gripă și pentru COVID-19, celor mai mulți dintre pacienți testul iese pozitiv doar la gripă. 

Mai mult, mulţi se plâng că tusea nu le trece nici după aproape o lună de tratament. Potrivit medicilor, nici nu e de mirare, pantru că circulă o mulțime de virusuri care, potrivit lor, multe sunt mai agresive după pandemie.

"Am ceva simptomatologie. Frisoane, tuse, mai şi rupe din când în când, febră", a spus un pacient, pentru Observator News.

"De pe data de 25, atunci am început cu stări de somnolenţă, de oboseală şi a doua zi a început tusea şi frisoanele, temperatură", a completat un alt pacient.

La Spitalul "Matei Balş" din București timpul de aşteptare la camera de gardă e de patru-cinci ore. 

"Este voba de o complicaţie a unei gripe, o formă mai uşoară a unei pneumonii. Am luat împotriva febrei paracetamol şi vitamine pentru imunitate, când am văzut că febra nu cedează am venit la investigaţii", a declarat un alt pacient.

"Toată noaptea asta fac, tuşesc. Cu toate siropurile, cu toate spraiurile acelea de dat în gât, nu ameliorează nimic. Tusea asta, e o tuse parcă mă îneacă. Am avut şi COVID şi n-am avut aşa ceva nici la COVID", susține o pacientă.

Ceaiul de cimbru, cum te ajută dacă tusești sau îți curge nasul. Ce alte beneficii mai are

Medicii spun că valul de viroze e fără precedent. Diferența dintre COVID și gripă

 

În acest sezon circulă mai multe virusuri gripale care s-au suprapus cu COVID.

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii din ultima săptămână a depăşit 100.000 iar cazurile de COVID au depăşit 3.400. Pe de altă parte, pandemia de coronavirus poate fi considerată încheiată, susţine şeful departamentului de virusologie de la un spital din Berlin.

Gabriel Nistor, medic infecţionist spune că: "La gripă simptomatologia se instalează brusc, pacientul simte oboseală, o fatigabilitate, stare generală alterată, febră, tuse, dureri de oase, de muşchi.

În COVID poate să apară în tusea seacă, vorbim de gripă unde putem să asociem şi tuse seacă şi tuse productivă, vorbim de restul virozelor respiratorii care poate să aibă tuse seacă în mare parte".

"Tusea poate să fie un simptom normal într-o infecţie acută dar să rămână pentru o perioadă de timp. Sunt pacienţi care tuşesc o lună. Ar trebui vorbit în primul rând cu medicul de familie", spune și medicul Adrian Marinescu.

"Cazurile vor creşte de acum încolo. Ianuarie și februarie, complicate"

 

"Cazurile vor creşte de acum încolo. Epidemia va presupune şi spitalizări în număr mare şi oameni care vor ajunge cu evoluţii imprevizibile, poate şi la Terapie Intensivă. De la complicaţii pulmonare cu insuficienţă respiratorie până la complicaţii neurologice", suține medicul Adrian Marinescu.

"Este vorba despre o întoarcere la normalitate. Este un sezon cu infecții respiratorii așa cum aveam înainte de pandemie. Ce avem în plus, în momentele acestea, sunt trei elemente.  

Sistemul imunitar probabil că nu este la fel de echilibrat, pentru că mulți am trecut prin infecția cu SARS-CoV-2", a explicat medicul infecționist, Adrian Marinescu, la Antena 3 CNN, care a completat că prevenția este mult mai sigură decât tratamentul.

Măsurile de prevenție trebuie respectate în continuare

 

"Măsurile de prevenție cred că le știm cu toții, începând de la regulile de igienă, evitarea zonelor aglomerate, pentru cei vulnerabil să știți că masca este o modalitate de a proteja în momentele în care vorbim de spațiile închise, de mijloacele de transport. 

Și sfatul meu ar fi, în momentul în care cineva are o simptomatologie acută, primul lucru pe care să îl facă este să se izoleze. Să nu meargă în colectivitate, să nu meargă la locul de muncă și noi ceilalți să ne ferim atunci când cineva are aceste simptome", spune el.

Mai mult, medicul spune că "lunile Ianuarie și Februarie vor fi la fel de complicate, pentru că numărul bolnavilor crește de la o zi la alta. A nu se înțelege că sunt multe forme severe, cele mai multe sunt forme ușoare. Dar totuși trebuie să fim prudenți pentru că, dintre toți cei care se prezintă în gardă, de exemplu la Matei Balș, aproximativ 250 de prezentări în fiecare zi, asta înseamnă destul de mult pentru că în vârf de pandemie aveam 300, 10% sau 15% au nevoie să fie internați. Pentru că au forme medii sau forme care presupun complicații".

Simptomele la care trebuie să fiți atenți. Diferența dintre răceală, gripă și COVID

Dieta anti-cancer. Adevărul despre pătrunjel și sucul de plante în cancer. Georgescu: E ca și cum pui apă peste un jar aprins

Deși știm acum că SARS-COV-2 nu înseamnă o simplă răceală, are același mod de transmitere ca răceala și gripa. Toate cele trei sunt transmise de la om la om și prin aer. Cu toate acestea, sunt virusuri complet diferite. Răceala obișnuită este cauzată de virusul gripal tip A, B sau C, gripa este cauzată de rinovirus și Covid-19 este cauzat de coronavirus. 

Răceala obișnuită poate debuta în orice moment al anului cu tuse uscată, febră moderată sau absentă și oboseală moderată.

Gripa se manifestă ca o tuse și de obicei debutează la începutul toamnei și primăverii. Această infecție este însoțită de febră și dureri musculare severe. În cazul gripei, este, de asemenea, posibil să experimentăm oboseală severă, epuizare, frisoane și transpirații abundente.

COVID-19 oferă o imagine clinică similară cu cea a gripei și răcelii obișnuite. Curgerea nasului, dureri în gât, febră, tuse, dureri musculare, oboseală, cele mai frecvente simptome ale virusului sunt foarte asemănătoare cu aceste infecții. Însă, unele persoane sunt asimptomatice sau au forme foarte moderate ale bolii.

"Este adevărat că diagnosticul de gripă se pune ușor, este acea situație care te pune la pat cu o stare generală care se modifică brusc, cu durere de cap, dureri musculare și articulare. Senzația că ai fost bătut. Diagnosticul poate fi pus ușor. Dar dacă vrem să facem diferența între o viroză sau alta viroză decât infecția cu SARS-CoV-2, asta este destul de greu să o faci. 

Părerea mea este că primul filtru ar trebui să fie reprezentat de către medicul de familie sau medicul pediatru, pentru că jumătate dintre prezentările de la Camera de Gardă ar putea fi rezolvate acasă, cu ajutorul medicului de familie. Lucrurile ar arăta mult mai bine așa. 

Din pandemie erau câteva semne care ne trimiteau la Camera de Gardă. Dacă respirația este dificilă, dacă starea generală se modifică brusc, mai ales dacă vorbim de o persoană care are o anumită vârstă, peste 65 sau 70 de ani, un copil foarte mic sau cei care au boli cronice, sigur ca atunci vom ajunge la camera de gardă", a mai explicat Adrian Marinescu.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală. Până acum, 1.400.000 de români s-au imunizat gratuit cu vaccinul cumpărat de Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel