Ceaiul de cimbru, cum te ajută dacă tusești sau îți curge nasul. Ce alte beneficii mai are

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
ceaiul de cimbru - FOTO: Freepik@ lelechka_v
ceaiul de cimbru - FOTO: Freepik@ lelechka_v

Ceaiul de cimbru poate fi folosit pentru a trata și preveni mai multe afecțiuni.

Ceaiul de cimbru poate fi un medicament care favorizează eliminarea mucusului în timpul episoadelor de tuse productivă la adulți. Consumul de băuturi calde, cum ar fi ceaiul, poate ajuta la calmarea tusei.

Tusea este un reflex pe care corpul tău îl folosește pentru a-ți curăța căile respiratorii. Deși tusea este comună atunci când sunteți bolnav, o tuse poate fi, de asemenea, cauzată de alergii, astm și reflux acid.

A avea o tuse, mai ales atunci când ești bolnav, poate fi enervant. De asemenea, vă poate epuiza energia și vă poate perturba somnul, lăsându-vă și mai slab.

Dar anumiți pași vă pot ajuta să vă calmați căile respiratorii și să vă calmați tusea. Unul dintre cele mai bune și mai simple remedii la domiciliu pentru ușurarea tusei este să beți ceai fierbinte și alte băuturi calde.

Cimbrul este o plantă medicinală și condiment, poate fi folosită în tratarea și prevenirea multor afecțiuni. Agenția Europeană a Medicamentului arată că anumite preparate din iarbă de cimbru și rădăcină de ciuboțica cucului se pot utiliza ca expectorant.

Vezi și: Durerile menstruale, dietă. Ce alimente îți pot ameliora simptomele și ce să nu consumi în perioada menstruației

Răceala, gripa, tusea oricare dintre aceste boli sunt gata să ne bată la uşă în lunile reci de iarnă. Când începem să dăm semnale de boală corpului nostru sau când căutăm ceva care să ne încălzească pe vreme rece, mergem imediat la ceaiuri din plante. Ceaiul de cimbru, care este unul dintre ceaiurile indispensabile din plantele lunilor de iarnă, este renumit în special pentru vindecarea tusei și a răcelii și durerilor în gât.

Oamenii folosesc adesea cimbrul ca un condiment. De asemenea, are activitate antimicrobiană și poate fi benefică pentru tratarea tusei, potrivit unei analize clinice din 2019.

Un studiu controlat în 2021 a investigat un extract de cimbru și iederă la persoanele cu tuse acută. Cercetările lor au sugerat extractul poate ajuta la reducerea tusei se potrivește și severitatea.

Evitați ceaiul de cimbru dacă aveți o alergie la cimbru sau la un condiment asociat.

Cum să prepari ceaiul de combru

Pentru a face ceai de cimbru, urmați sugestiile de mai jos:

Din cimbru proaspăt: Se toarnă 1 1/2 cești de apă clocotită peste 3 crenguțe de cimbru proaspăt, permițându-le să se înmoaie timp de aproximativ 5 minute. Tulpina înainte de a bea.

Din ceai prefabricat: Puteți cumpăra ceai de cimbru la magazine alimentare  sau online. Urmați instrucțiunile produsului pentru a prepara ceaiul, notează Healthline.

”Pe baza utilizării lor îndelungate, alte preparate din iarbă de cimbru și rădăcină de ciuboțica cucului se pot utiliza pentru tratarea episoadelor de tuse asociate cu răcelile. Unele dintre aceste combinații pot fi utilizate numai la adulți și la adolescenți cu vârsta mai mare de 12 ani, altele se pot utiliza și la copii cu vârsta mai mare de 4 ani”, arată Agenția Europeană a Medicamentului. 

Vezi și: Alimentele pe care ar trebui să le consumi după mesele festive. Ciorba care taie greața

Ceaiul de combru, bogat în vitamine

Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. O porție de 100 de grame de frunze proaspete de cimbru oferă 160 miligrame de vitamina C. Cimbrul conține mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier.

Cimbrul oferă proprietăți antibacteriene, antispastice și vindecătoare puternice, care luptă împotriva infecțiilor bronșice. Un studiu a constatat că ajută la ameliorarea simptomelor bronșitei, la descompunerea mucusului și la calmarea tusei. Bea câteva cești de ceai cald de cimbru zilnic pentru a trata bronșita, pentru a ușura tusea și pentru a-ți ușura respirația.

Vezi și: Colica biliară, cauze și simptome. Alimentația poate juca un rol semnificativ

Ceaiul de cimbru, antibiotic natural

Ceaiul de cimbru este un remediu natural incredibil de puternic în tratamentul infecțiilor respiratorii. Tratează în mod natural răcelile și gripa și este eficient împotriva bacteriilor multidrog rezistente. Cimbrul suprimă tusea și, deoarece este un expectorant natural, descompune mucusul și ajută la eliminarea acestuia.

De asemenea, puteți inhala aroma uleiului esențial de cimbru și, astfel, puteți lupta împotriva răcelilor, a infecțiilor respiratorii și gripale

Cimbrul este considerat un antibiotic natural pentru tratarea disbiozei intestinale. Potrivit studiilor, dacă cimbrul este introdus în dieta alimentară cu timol și carvacrol, înainte de infectarea cu bacteria Clostridium perfringens reduce semnificativ leziunile intestinale și mortalitatea. Cimbrul ar putea să ajute flora intestinală să se refacă și să accelereze vindecarea și în cazul disbiozei intestinale, care este o afecțiune ce apare în urma unui dezechilibru bacterian apărut din cauza unor medicamente agresive. 

Ceaiul de cimbru, cum acționează

Modul în care acționează iarba de cimbru și rădăcina de ciuboțica cucului nu este pe deplin cunoscut, dar ca urmare a studiilor de laborator se presupune că cimbrul poate acționa împotriva microbilor și poate avea un efect de relaxare musculară, în timp ce rădăcina de ciuboțica cucului poate crește producția de spută în căile respiratorii și prin aceasta poate dilua mucusul, favorizând eliminarea acestuia.

Vezi și: Trei frați pătați, planta cu beneficii pentru piele. Estompează roșeața și petele pigmentare

Ceaiul de cimbru, reacții adverse

Agenția Europeană a Medicamentului notează, însă că pot apărea tulburări de stomac și greață dacă cimbrul și ciuboțica cucului sunt consummate în exces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel