Durerile menstruale, dietă. Ce alimente îți pot ameliora simptomele și ce să nu consumi în perioada menstruației

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
durerile menstruale - FOTO: Freepik@goffkein
durerile menstruale - FOTO: Freepik@goffkein

Durerile menstruale sunt frecvente în rândul femeilor. Acestea pot fi ameliorate sau chiar amplificate din cauza alimentelor pe care le mâncăm.

Durerile menstruale sunt experimentate de majoritatea femeilor. Cele mai multe femei se confruntă cu unele dureri menstruale, Pentru până la 15%, este suficient de severă pentru a interfera cu locul de muncă și alte activități pentru una sau mai multe zile în fiecare lună. Uneori, durerea se diminuează după naștere, dar pentru multe femei continuă și după acest eveniment.

Durerile menstruale, cauze

Înainte de începerea unei perioade menstruale, celulele care formează mucoasa uterului, numite și celule endometriale, încep să se descompună în timpul menstruației și să elibereze cantități mari de prostaglandine inflamatorii. Aceste substanțe chimice contractează vasele de sânge din uter și fac că stratul muscular să se contracte, provocând crampe dureroase. Unele dintre prostaglandine intră în sânge, provocând dureri de cap, greață, vărsături, și diaree.

Cercetătorii au măsurat numărul de prostaglandine produse de celulele uterului și au descoperit că este mai mare la femeile cu dureri menstruale decât la femeile care au dureri mici sau deloc. Acest lucru ajută la explicarea de ce medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) funcționează pentru dureri menstruale.

Vezi și: Colica biliară, cauze și simptome. Alimentația poate juca un rol semnificativ

O privire mai atentă la Estrogen

S-ar putea să existe o abordare mai fundamentală. Mai degrabă decât concentrându-se pe prostaglandine. Contraceptivele orale sau anticoncepţionalele scad producţia de prostaglandine prin încetinirea creşterii mucoasei uterului. Ca urmare, 90% dintre femeile care iau anticoncepţionale prezintă dureri menstruale reduse. Cu toate acestea, schimbările de dietă pot duce la rezultate similare.

Estrogenii sunt hormoni sexuali feminini, un fel de îngrășământ hormonal care face că celulele corpului să crească. În fiecare ciclu menstrual lunar, nivelul de estrogen din corpul unei femei crește și scade. Acești hormoni sunt responsabili pentru dezvoltarea sânilor la pubertate și în fiecare lună determină îngroșarea mucoasei uterului în așteptarea sarcinii.

Estrogenul crește treptat pe măsură ce perioadă unei femei se termină și cade din nou la începutul unui nou ciclu. Apoi, timp de aproximativ două săptămâni, hormonul se ridică spre un vârf și cade rapid în jurul momentului ovulației. Acesta crește din nou în a doua jumătate a lunii și apoi scade chiar înainte de perioada următoare pentru un total de două creșteri și căderi pe tot parcursul ciclului. Uterul își varsă căptușeala într-un flux menstrual, însoțit de dureri crampe, notează PCRM.

Vezi și: Picioarele reci, cauze și tratament. Trucul simplu pentru a le menține calde în timpul iernii

Alimente care lupta împotriva inflamaţiei

În mod natural, consumul de alimente care scad inflamația în organism va ajuta la îmblânzirea crampelor menstruale. Aceste alimente includ fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe.

Cercetările au arătat că atât o dietă vegetariană și pe bază de plante este benefică pentru a reduce inflamația din organism. Această scădere se datorează numărului mare de antioxidanți și substanțe chimice vegetale găsite în alimentele vegetale care ajută organismul să funcționeze optim.

Există o legătură între alimentele pe care le mănânci şi nivelul de estrogen al organismului tău. Produsele de origine animală și uleiurile adăugate cresc nivelul de estrogen din organism. Cu cât consumi mai multe alimente pe bază de estrogen, cu atât este mai probabil că mucoasa uterină să devină anormal de groasă. Ca urmare, atunci când începe să se descompună în timpul ciclului menstrual, acest proces creează mai multe prostaglandine, ducând la niveluri mai ridicate de durere.

Vezi și: Trei frați pătați, planta cu beneficii pentru piele. Estompează roșeața și petele pigmentare

Cum alimentele schimbă hormonii

O dietă cu conținut scăzut de grăsimi, bogată în fibre, poate reduce semnificativ nivelul de estrogen. Cercetătorii în domeniul cancerului s-au interesat foarte mult de acest fenomen, deoarece scăderea nivelului de estrogen din sânge ajută la reducerea riscului de cancer de sân. Mai puțin estrogen înseamnă mai puțină stimulare pentru creșterea celulelor canceroase. Dacă o femeie care mănâncă o dietă occidentală își reduce aportul de grăsimi la jumătate, nivelul ei de estrogen va fi cu aproximativ 17% mai mic. Dacă cantitatea de grăsime este redusă și mai mult, nivelul de estrogen va scădea în continuare.

Mai puțin estrogen înseamnă mai puțină stimulare pentru creșterea celulelor canceroase. Dacă o femeie care mănâncă o dietă occidentală își reduce aportul de grăsimi la jumătate, nivelul ei de estrogen va fi cu aproximativ 17% mai mic. Dacă cantitatea de grăsime este tăiată și mai mult, nivelul de estrogen va scădea în continuare. Un nivel mai scăzut de hormoni va avea un efect mai mic asupra celulelor uterine.

În plus față de scăderea estrogenului, o dietă cu conținut scăzut de grăsimi poate fi, de asemenea, benefică, deoarece legumele bogate în fibre, fasolea, fructele și cerealele integrale ajută organismul să elimine estrogenii. Estrogenul este în mod normal tras din fluxul sanguin de către ficat, care îl trimite printr-un tub mic, numit conducta biliară, în tractul intestinal. Acolo, fibra îl înmoaie ca un burete și îl efectuează cu alte deșeuri. Cu cât sunt mai multe fibre în dietă, cu atât mai bine funcționează "sistemul natural de eliminare a estrogenilor".

Produsele de origine animală și multe alimente procesate nu conțin fibre. Atunci când dieta unei persoane constă în principal din alimente ambalate, cereale rafinate, carne sau lactate, nevoile zilnice de fibre nu pot fi satisfăcute. Estrogenii suplimentari, care ar trebui să se lege de fibrele din tractul digestiv și să părăsească corpul, se absorb înapoi în sânge. Acest hormon "reciclare" crește cantitatea de estrogen din sânge.

Cu toate acestea, reabsorbția estrogenilor poate fi blocată cu fibrele găsite în cereale, legume, fasole și alte alimente vegetale.

Vezi și: Protejează-ți părul de frig cu trei remedii minune. Le poți face rapid acasă

Un studiu a arătat că un aport mai mare de carne roșie și carne procesată poate duce la endometrioză - o afecțiune dureroasă în care celulele uterine se extind la alte organe din organism. Femeile care au mâncat cea mai mare carne roşie (mai mult de două porţii pe zi) şi-au crescut riscul de a dezvolta endometrioza cu până la 56%.

În plus, produsele lactate pot contribui la estrogenul suplimentar care circulă în sânge, deoarece vacile sunt de obicei însărcinate în timp ce sunt mulse și pot trece de-a lungul estrogenului prin laptele lor.

Prin evitarea produselor de origine animală, a alimentelor procesate și a uleiurilor adăugate, producția de estrogen este redusă. Și prin înlocuirea puiului, a laptelui degresat și a altor alimente nefibre cu cereale, fasole și legume, eliminarea estrogenului este crescută.

Ce să mănânci

Cheia succesului este să urmați dieta strict, astfel încât efectele benefice să fie evidente în timp.

Mănâncă o mulțime de:

- Cereale integrale: orez brun, pâine integrală, fulgi de ovăz etc.

- Legume: broccoli, spanac, morcovi, cartofi dulci, varză de Bruxelles etc.

- Leguminoase: fasole, mazăre, linte

- Fructe: mere, mango, fructe de pădure, portocale, etc.

Vezi și: Nu mai luați medicamente cu suc de grapefruit sau ceai de sunătoare. Bogdan Georgescu, avertisment: A fost demonstrat CLAR

Ce să nu mănânci

- Produse de origine animală: pește, păsări de curte, carne, ouă și produse lactate

- Boabe rafinate: pâine albă, cereale rafinate, produse de patiserie etc.

- Uleiuri vegetale adăugate: sosuri pentru salate, margarină și toate uleiurile de gătit

- Alimente grase: gogoşi, brânza, cartofi prăjiţi, chipsuri de cartofi, etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel