Colica biliară, cauze și simptome. Alimentația poate juca un rol semnificativ

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
colica biliara - FOTO: Freepik@serhii_bobyk
colica biliara - FOTO: Freepik@serhii_bobyk

Colica biliară este una dintre cele mai supărătoare și frecvente crize.

Colica biliară este o durere constantă sau intermitentă în partea superioară a abdomenului, de obicei sub partea dreaptă a toracelui. Se întâmplă atunci când ceva blochează fluxul normal de bilă din vezica biliară. Bila este un lichid care ajută la digerarea grăsimilor. În circumstanțe normale, bila se produce în ficat și se păstrează în vezica biliară. Când mănânci o masă, bila trece din vezica biliară prin ductul cistic și canalul biliar comun în intestinul subțire, unde se amestecă cu alimente parțial digerate.

Cum recunoaștem colica biliară

O persoană cu colici biliare, de obicei, se plânge de o durere sau o senzație de presiune în partea superioară a abdomenului. Această durere poate fi în centrul abdomenului superior chiar sub piept sau în partea dreaptă superioară a abdomenului în apropierea vezicii biliare și a ficatului. La unii oameni, durerea abdominală se răspândește spre omoplatul drept, potrivit Healthline.

Multe persoane au, de asemenea, greață și vărsături. Deoarece simptomele colicilor biliare sunt de obicei declanșate de nevoia sistemului digestiv de bilă, acestea sunt frecvent întâlnite în special după mesele grase. Simptomele pot apărea, de asemenea, atunci când o persoană care a postit întrerupe repede postul și mănâncă o masă foarte mare. 

Majoritatea episoadelor de colici biliare trec după 1 până la 5 ore. După ce durerea cea mai intensă trece, abdomenul poate continua să doară ușor timp de aproximativ 24 de ore.

Vezi și: Picioarele reci, cauze și tratament. Trucul simplu pentru a le menține calde în timpul iernii

Cum evităm colica biliară

Deoarece colica biliară este de obicei legată de calculi biliari, poate fi prevenită prin controlul factorilor de risc pentru calculi biliari. Unii dintre acești factori de risc, cum ar fi ereditatea, creșterea vârstei și sarcina, sunt o parte normală a vieții. Alții, cum ar fi obezitatea și o dietă bogată în grăsimi, sunt factori de risc pe care îi puteți modifica printr-un stil de viață sănătos.

Femeile care trec prin menopauză, care iau estrogen (terapie de înlocuire hormonală) au, de asemenea, un risc mai mare să dezvolte calculi biliari și colici biliare. Dacă aveți simptome de colică biliară și dezvoltați brusc febră și frisoane, tremor, acest lucru poate semnala o infecție a vezicii biliare (colecistită), așa că sunați imediat medicul.

Dischinezia biliară sau tulburarea vezicii biliare: cauze, simptome și tratament. Bolile grave pe care le indică

Dischinezia biliară este tulburarea funcțională a vezicii biliare (colecist) care afectează tonusul și motilitatea acesteia. De altfel, dischinezia biliară este considerată a fi simptomul unor boli, cum ar fi: hipotiroidismul, pancreatita, diabetul, boala celiacă, calculii renali, gastrita, ulcerul duodenal, anemia hemolitică, lupusul eritematos sistemic (LES) sau fibromialgia. Cea din urmă se caracterizează prin spasme musculare care pot afecta și mușchii vezicii biliare.

Dischinezia biliară, ”bila leneșă”, reprezintă un complex de tulburări digestive de tip biliar, manifestate prin:

- dureri în partea dreaptă a abdomenului sub nivelul coastelor, dureri ce pot avea intensități diferite, de la o simplă jenă dureroasă până la colici puternice),

- gust amar,

- grețuri,

- vărsături de tip biliar,

- arsuri în partea superioară a abdomenului,

- lipsa poftei de mâncare,

- iritabilitate crescută,

- astenie fizică sau intelectuală

- balonări

Vezi și: Trei frați pătați, planta cu beneficii pentru piele. Estompează roșeața și petele pigmentare

Colica biliară vs. colecistită

Colecistita este o inflamație a vezicii biliare. Este nevoie de îngrijire medicală imediată. Similar cu colica biliară, calculii biliari sunt o cauză comună a colecistitei. Colecistita este o posibilă complicație a colicilor biliare. Simptomele sale sunt mai severe decât cele asociate cu colica biliară și durează mai mult.

Simptomele colecistitei pot include:

- dureri abdominale prelungite care nu se ameliorează

- febră sau frisoane

- greață și vărsături

- tentă gălbuie la nivelul pielii și ochilor, cunoscut sub numele de icter

- urină de culoarea ceaiului și scaune palide

Vezi și: Nu mai luați medicamente cu suc de grapefruit sau ceai de sunătoare. Bogdan Georgescu, avertisment: A fost demonstrat CLAR

Colica biliară și alimentația

Factorii alimentari pot face calculii biliari mai predispuși să se formeze, deși nu toți calculii biliari duc la colici biliare.

Cercetările mai vechi sugerează că dietele bogate în calorii și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și dulciurile, pot crește riscul de calculi biliari. Boala Crohn și rezistența la insulină sunt, de asemenea, legate de problemele vezicii biliare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel