Picioarele reci, cauze și tratament. Trucul simplu pentru a le menține calde în timpul iernii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
picioarele reci - FOTO: Freepik@marinademidiuk
picioarele reci - FOTO: Freepik@marinademidiuk

Picioarele reci sunt un fenomen des întâlnit în timpul iernii. Specialiștii vin cu câteva sfaturi pe care le poți încerca pentru a-ți menține picioarele calde.

Picioarele reci în timpul lunilor de iarnă este un lucru relativ normal. De fapt, cei mai mulți oameni experimentează această senzație când sunt afară în zilele cu zăpadă. Dar atunci când picioarele tale încep să se simtă neconfortabil de răcoroase sau chiar dureroase, atunci este timpul să îţi reconsideri alegerile de încălţăminte sau chiar să faci o vizită la cabinetul medicului.

Există multe motive pentru care picioarele noastre se pot simți reci pe vreme rece, de la genetică, afecțiuni medicale, până la încălțăminte de calitate scăzută. În acest articol, acoperim tot ce trebuie să știți despre picioarele reci din punct de vedere științific și medical și oferim, de asemenea, sfaturi despre cum să vă mențineți picioarele calde o dată pentru totdeauna.

Picioarele reci, cauze

Picioarele și mâinile tale sunt locul în care transpiri mai mult decât oriunde altundeva pe corpul tău. Transpirația este, în esență, un proces natural. Când corpul se supraîncălzește, vasele de sânge de pe suprafața pielii se contractă și glandele sudoripare sunt activate ajutându-vă corpul să se răcească. Transpirația este cea mai vizibilă în zona axilei, dar și pe palme și tălpile picioarelor. Mâinile și picioarele reacționează, de asemenea, puternic la temperaturile scăzute.

Expunerea la rece duce la faptul că organismul nostru redirecționează fluxul sanguin către organele interne și departe de mâini și picioare. Deoarece picioarele noastre (și mâinile) sunt cele mai transpirate și, în același timp, cele mai reci părți ale corpului nostru, acest lucru înseamnă că menținerea lor caldă și uscată în timpul vremii reci este deosebit de dificilă, notează Zederna.

Vezi și: Băile de lapte pentru frumusețe și sănătate: 6 beneficii uimitoare

Alți factori care duc la picioarele reci

Dacă, totuși, picioarele tale sunt reci indiferent de temperatura ambiantă, atunci acest lucru se datorează cel mai probabil factorilor intrinseci.Un articol publicat în Podantics.com.au afirmă că, în ansamblu, picioarele reci sunt rezultatul temperaturilor scăzute și al constricției care rezultă din vasele de sânge și al fluxului sanguin redus.

Femeile sunt afectate mai des decât bărbații, parțial din cauza factorilor hormonali, dar şi ca mecanism evolutiv în care organismul încearcă să păstreze temperatura corpului chiar şi pentru a proteja fătul. În plus, anumite tulburări medicale care afectează circulația sau nervii pot duce, de asemenea, la picioare reci. Tulburările asociate cu picioarele reci sunt anemia, problemele tiroidiene, boala Raynaud, hipertensiunea arterială, lupusul, artrita reumatoidă și circulația slabă.

Picioarele reci și rolul încălțămintei

Cercetătorii studiază proprietățile încălțămintei și efectele lor asupra picioarelor noastre de ceva timp. Acest lucru este valabil mai ales pentru încălțămintea de iarnă, deoarece tipul de pantof pe care îl purtați în condiții meteorologice extreme vă poate afecta sănătatea și chiar supraviețuirea. Să luăm, de exemplu, un studiu care a fost publicat în British Journal of Sports Medicine care a constatat că, după mâini, picioarele au fost cel mai frecvent afectate de degerături la alpiniști.

Nu este surprinzător faptul că 56% dintre cei afectați de degerături au susținut că nu au avut echipamentul adecvat cu ei la momentul respectiv, inclusiv cizme adecvate. Din ceea ce putem concluziona, menținerea picioarelor uscate și calde este extrem de importantă, deoarece picioarele sunt în mod natural susceptibile la degerături. Purtarea încălțămintei adecvate este o modalitate de a face acest lucru.

Vezi și: https://www.dcmedical.ro/nu-mai-luati-medicamente-cu-suc-de-grapefruit-sau-ceai-de-sunatoare-bogdan-georgescu-avertisment-a-fost-demonstrat-clar_642743.html

Pantofii de iarnă trebuie să fie atât impermeabili, cât și respirabili. Crearea unui astfel de pantof este o provocare, motiv pentru care fabricarea pantofilor este o știință de sine stătătoare. Pantofii neetanși duc inevitabil la înghețarea picioarelor. Pe de altă parte, o prea bună izolare poate menține transpirațiea, ceea ce creează un mediu umed în interiorul pantofului.

Motivul pentru acesta este că apa are o conductivitate termică puternică, ceea ce înseamnă că permite evacuarea căldurii. Pe de altă parte, aerul are o conductivitate slabă a căldurii și, ca atare, captează căldura și îl ajută să circule. Acest fenomen este explicat cu atenție într-un articol de cercetare publicat în Journal of Physiological Anthropology.

Vezi și: Fructul care te scapă de problemele digestive după masa de Crăciun. Ciuhodaru: O felie este suficientă

Anatomia pantofului perfect

Dacă ai suferit de picioare reci iarnă după iarnă, probabil că ai încercat să abordezi această problemă purtând pantofi și șosete mai groase. Cu toate acestea, s-ar putea chiar să agravezi problema.

Articolul de cercetare menționat anterior din Journal of Physiological Anthropology a constatat de fapt că chiar și cele mai groase și mai grele cizme de iarnă tind să-și piardă proprietățile izolatoare, deoarece tind să capteze transpirația.

De ce să alegeți lână pentru a preveni picioarele reci

Șosetele din lână și izolația din lână, în general, sunt cel mai bun material pe care l-ai putea purta în timpul iernii. Tendința lânii de a sertiza creează buzunare de aer între fibrele individuale de lână. Aceste buzunare de aer ajuta la captarea căldurii corpului și menținerea acesteia.

În plus, lâna este singura fibră care izolează chiar și atunci când este umedă. Fibrele de lână au cântare de cuticule care resping apa de la intrarea în buzunarele mici de aer ale lânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel