Fructul care te scapă de problemele digestive după masa de Crăciun. Ciuhodaru: O felie este suficientă

Fructul care te scapă de problemele digestive - Foto: Freepick @zukamilov @lifeforstock
Fructul care te scapă de problemele digestive - Foto: Freepick @zukamilov @lifeforstock

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat cum și ce trebuie să mâncăm la mesele de Crăciun astfel încât să nu ajungem la Urgență cu probleme digestive.

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, acest  fruct poate face diferența.

Mâncarea tradițională românească de Crăciun este pe cât de gustoasă, pe atât de periculoasă. 

Medicul specializat în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru, ne sfătuiește să fim cumpătați atunci când ne așezăm la masă și să combinăm corect alimentele. 

“Moderația ar trebui să fie cheia alimentației și de sărbătoarea Crăciunului, în caz contrar veți avea nevoie de serviciul de urgență. 

VEZI ȘI: La ce să ai mare grijă când mănânci murături lângă friptură. Marea atenție! Hâncu: Dovezi foarte clare

Cei care au postit ar trebui să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și de friptură. Iar alimentele trebuie introduse treptat.

Țineți cont că fiecare masă ar trebui să conțină un singur aliment concentrat și considerați concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, așa că friptura și sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau a cărnii cu cartofi, și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. 

Și faceți o pauză de măcar jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzația de suprasaturație cât și sindroamele dispeptice. Indiferent de starea de sănătate, mare atenție, alcoolul trebuie consumat putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare, iar precauții speciale ar trebui avute în vedere în special la cei cu afecțiuni digestive, metabolice sau cardiace, care ar trebui să respecte regimul igieno-dietetic, adică fără dulciuri, sare și pe cel medicamentos. 

Aș putea spune că precauții speciale există pentru cei metabolice, precum diabetul, care vor respecta indicațiile terapeutice, pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând chiar până la comă. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune, insuficiență cardiacă și cardiopatii ischemice, vor fi atenți la excesul de sare și grăsimi, iar orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut și necesită prezentarea de urgență la spital. 

Iar cei care se știu cu alergii alimentare, vor avea grijă la tipurile de produse consumate și vor avea la ei medicația de urgență și se vor prezenta la spital în cazul erupțiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii”, a explicat medicul primar în medicină de urgență Tudor Ciuhodaru. 

VEZI ȘI: 7 motive pentru care să mănânci rahat. Deliciul turcesc, alimentul magnific pentru gât, rinichi, stres și furuncul

"Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite"

 

Mai mult, medicul a arătat și că există un fruct care, consumat la masă, va favoriza digestia și va duce la evitarea problemelor digestive. 

“Puteți începe cu friptură, precedată de o salată de crudități, asociată unei granituri de legume făcută la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. 

Nu uitați că există și salate și fructe proaspete și că puteți face o plimbare în aer liber, dacă nu, veți avea de tras după excesul caloric din această perioadă. 

După post, dacă nu vrem să ajungem la spital, să începem cu brânzeturi, salate și alimentate mai puțin grase, în așa fel încât tocăturile, prăjelile, carnea grasă să fie consumate în a doua etapă și să dăm posibilitatea sistemului nostru digestiv să se acomodeze la acest aport caloric și nu numai. 

Combinația de grăsime și alcool duce aproape întotdeauna la colecistite, pancreatite, cazuri grave și nu chiar de Terapie Intensivă și intervenții chirurgicale. Să facem pauză între masă, să distanțăm la 30-40 de minute între felurile de mâncare, în așa fel încât să nu fie toate dintr-o dată. 

Și felia tradițională de ananas cu rol digestiv este utilă în astfel de perioade pentru a ne suprasolicita dintr-o dată sistemul digestiv. Nu uitați că o durere epigastrică, de tipul dureri vărsături, mai ales la un pacient cu risc poate să însemne primele semene ale unui infarct miocardic și în aceste condiții evaluarea este extrem de importantă”, a mai spus medicul Ciuhodaru.

VEZI ȘI: Arsuri la stomac. Remedii rapide să scapi de arsurile la stomac. Cum te poate ajuta bicarbonatul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel