EXCLUSIV La ce să ai mare grijă când mănânci murături lângă friptură. Marea atenție! Hâncu: Dovezi foarte clare

Ce trebuie să știi despre murături înainte să le mai mănânci lângă friptură sau sarmale.
Poate ați auzit despre beneficiile pentru sănătate ale murăturilor și ale sucului de murături. Castraveții murați acri și sărați ar putea ajuta la pierderea în greutate, la diabet și chiar la prevenirea cancerului. Dar este posibil să fi auzit, de asemenea, avertismente privind conținutul ridicat de sodiu și riscul crescut de cancer la stomac.
Fermentarea este una dintre metodele de murare, dar nu toate murăturile sunt fermentate. Atunci când legumele și fructele sunt fermentate, bacteriile sănătoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este cel care conferă murăturilor fermentate gustul acru. Murăturile stau în apă sărată și fermentează timp de mai multe zile.
Atunci când murăturile nu sunt fermentate, oțetul le dă savoarea lor. Oțetul în sine este produs printr-un proces de fermentație, dar numai oțeturile care rămân crude și nepasteurizate, cum ar fi oțetul de mere crud, păstrează părți din "cultura mamă", care furnizează acele bacterii bune.
Cele mai multe murături pe care le veți găsi în magazinul alimentar sunt murături nefermentate, din oțet. În aceste cazuri, castraveții absoarbe oțetul și condimentele. Sunt ușor de preparat și acasă.
"Până chiar de curând, murăturile au fost cumva controversate din cauza conținutului mare de sare și conținutului de zahăr în unele sortimente. Ultimele studii, însă, aduc dovezi foarte bune, în special pentru varza murată, pe care o vom folosi din plin acum, în perioada Crăciunului, dar și pentru alte murături. De ce? Datorită proceselor de fermentație care au un rol benefic, un rol important, în sănătatea intestinului, a microbioului intestinal.
Astfel, recomandăm cu căldură gustarea și folosirea murăturilor în meniul de Crăciun, doar atenție să nu fie prea sărate. Sau, dacă sunt sărate, ele pot fi desărate înainte de a fi mâncate. Și să nu fie murături cu zahăr", atrage atenția medicul nutriționist Anca Hâncu, pentru DC Medical.
"Adaosul de zahăr din murături se va adăuga atât caloriilor, plus că depășim recomandările privind consumul ale Organizației Mondiale a Sănătății.
Nu știu dacă știți că OMS recomandă ca o cantitate de maxim 10% din caloriile zilnice să fie aduse din zahărul adăugat, astfel încât dacă avem zahăr și din prăjituri, și din muștar sau pâine sau /alte lucruri în care este presărat zahărul adăugat va fi foarte greu să ne menținem în cantitatea totală de calorii și în recomandările OMS.
Aceste recomandări sunt măsuri, de fapt, de prevenire a bolilor cronice, a bolilor cardiovasculare, a obezității, a diabetului, pentru sănătatea organismului”, a completat ea.
Cum se pun castraveții la murat - VEZI AICI
Murăturile - ce beneficii au pentru sănătate
Consumul de alimente fermentate poate ajuta în toate domeniile, de la rezistența la insulină la inflamații. S-a demonstrat că varza, unul dintre cele mai populare alimente fermentate din întreaga lume, are beneficii anticancerigene, în timp ce consumul regulat de iaurt poate reduce riscul de obezitate.
Murăturile care nu sunt fermentate oferă totuși beneficiile oțetului, ale condimentelor și ale castraveților.
Consumul de suc de murături a devenit o tendință datorită beneficiilor promovate legate de crampele musculare, pierderea în greutate, diabetul și multe altele.
Murarea legumelor și fructelor crude păstrează puterea antioxidantă a acestora.
Conservarea oricărui tip de alimente necesită adăugarea de sare, iar sarea reprezintă aproximativ 5% din majoritatea rețetelor de murături.
Două bucăți mici conțin aproape 600 mg de sodiu, mai mult de un sfert din limita zilnică recomandată.
Pe lângă faptul că reprezintă un motiv de îngrijorare pentru majoritatea persoanelor cu tensiune arterială ridicată, alimentele murate extrem de sărate vă pot expune unui risc mai mare de cancer la stomac.
O analiză a cercetărilor din 2015 a constatat că alimentele bogate în sare au fost legate de riscul de cancer la stomac, alături de bere și alcool tare. O modalitate de a controla cantitatea de sodiu din murături este să le preparați singuri, potrivit Healthline.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple
Anxietatea și depresia, combinație periculoasă în context oncologic. Psihiatrul, rol-cheie în tratament. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Greu de tratat
Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Torsiunea testiculară: simptome și testul care pune diagnosticul. Dr. Bogdan Pârlițeanu: Trebuie intervenit în maxim 4 - 6 ore!
Violența în cuplu, o realitate complexă și adesea ascunsă. Bogdana Fati: Acestea sunt semnele
Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
Educaţie pentru sănătate predată de medici în şcoli. Conf. univ. dr. Horațiu Moldovan: Vom trăi mai mult. Copiii noştri vor trăi mai mult şi mai bine
Pancreatita, cauză frecventă și intensă a durerii abdominale superioare. Dr. Oana Dolofan: Durere bruscă
Boala care afectează un milion de români. Prof. dr. Florin Mihălțan: Exacerbări severe. Capcane care ascund afecțiunea
Boala care afectează un milion de români. Poți suferi de aceasta și să nu îți dai seama încă de la început, iar consecințele sunt grave.
Oxigenul: leac sau pericol? Cum devine, paradoxal, armă împotriva bolilor grave
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Ce trebuie să știi despre centrele de permanență
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
Tumorboard, rol esențial în cazul pacientului oncologic. Conf. univ. dr. Michael Schenker: Entitate extrem de importantă
Noi începuturi și limite după divorț. O discuție despre vindecare și curajul de a merge mai departe
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Testele genetice, rol în personalizarea tratamentului oncologic. Conf. dr. Viorica Rădoi: Facem plan de screening. Diagnostic precoce. Dr. Eduard Dănăilă: Sunt gratuite
Un simplu test îți poate dezvălui riscul de cancer cu ani înainte ca boala să apară. Se poate face gratuit.
Divorțul nu înseamnă sfârșitul relațiilor. Cum să transformi despărțirea într-un nou început
Chirurgia viitorului: vor putea roboții să opereze singuri. Dr. Mugurel Bosînceanu: Chirurgul își asumă întreaga responsabilitate
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.